Zelf een boek schrijven. Hoe doe je dat?


Zelf een boek schrijven. Hoe doe je dat?

Gepubliceerd op: 24-02-2020

Een roman of levensverhaal, fictie of non-fictie. Veel verhalen zijn het vertellen waard, maar of ze ook het lezen waard zijn, hangt af van hoe en door wie een verhaal wordt opgetekend.

Er wordt weleens gezegd: 'Ieder boek begint met een idee.' Misschien kun je beter zeggen: Een boek schrijven begint met een keuze, namelijk de keuze om een boek te schrijven. Waar dat boek over gaat en hoe je dat vervolgens aanpakt, is de volgende stap. Het is ontzettend makkelijk om argumenten aan te dragen over waarom je geen boek moet schrijven zoals:

  • Iedereen schrijft tegenwoordig een boek;
  • Boeken verkopen tegenwoordig helemaal niet meer;
  • Anderen kunnen toch beter schrijven dan ik;
  • Wie denk ik wel niet dat ik ben;
  • Etc.

Allemaal overtuigende maar evenzeer zinloze tegenwerpingen. Het maken van de keuze om een boek te schrijven, betekent het negeren van iedere tegenwerping die jouw innerlijke criticaster je voor de voeten werpt.

Mocht je nog volop aan het debatteren zijn over de vraag of jouw boek wel of geen bestaansrecht heeft, laat het hier dan even bij. Mocht je de keuze gemaakt hebben en meer willen weten over hoe je begint met het schrijven van een boek, lees dan verder...

Ben je op zoek naar een schrijver voor je boek? We kijken graag welke auteur bij je past. Neem contact op voor meer informatie

Maak het klein

Hoe start je met het schrijven van een boek dat anderen straks ook willen lezen? Misschien is jouw boekidee nog weinig concreet, of juist wel. De fout die veel mensen maken is om te snel te veel te willen. Klein beginnen is dan ook het devies. Je hoeft niet een boek over ALLES te schrijven. Pic your topic.

Ik ben groot fan van kleine verhalen. In korte verhalen kun je namelijk heel veel zeggen. Beginnen met het schrijven van korte verhalen is dan ook een goede manier om jezelf klaar te stomen voor het schrijven van een boek. Een paar korte verhalenbundels die mij inspireerde hieronder:  

Nathan Englander - Verlost van vleselijke verlangens

Sanneke van Hassel - Nederzettingen

Lydia Davis - Story and Other Stories

Vind je stem

Iedere schrijver heeft een bepaalde stem; een geluid dat hem of haar uniek maakt en herkenbaar. Sommige schrijvers herken je aan een bepaald ritme, een bepaald type humor, thematiek, vorm, stijl, de lengte van zinnen, de dikte van boeken etc. Je stem vinden is ontzettend belangrijk, maar het kost tijd. Om je stem te vinden moet je stug doorschrijven. Er komt dan een moment waarop je een alinea, of een hoofdstuk terugleest en weet: Dit is mijn stem. Dit klopt.

Jouw eerste boek hoeft niet meteen je magnum opus te worden.

Kill your darlings

Het is een beetje een uitgekauwde uitspraak, maar toch zeer de moeite van het vermelden waard. Aan het idee waar jouw boek ooit mee begon, kun je super gehecht raken. Het wordt dan een zogenaamde ‘darling’ die je moet ‘killen’. Gehechtheid aan ideeën, bepaalde zinnen, alinea’s, hoofdstukken en in ernstige gevallen zelfs een heel boek, kan leiden tot pathetisch schrijven en dat is alleen voor jou leuk om te lezen. Met andere woorden: Gehechtheid kan leiden tot vals sentiment en dat komt de kwaliteit van je boek zelden ten goede.

Ben jij een pocket roman aan het schrijven? Dan heb ik niks gezegd! Omarm in dat geval al je darlings, knuffel ze dood, knip ze uit, blaas ze op en bak ze af.

 

Streamen of plannen?

Ontdek wat voor soort schrijver je bent, een 'planner' of een 'streamer.' Dat is zeer persoonlijk en moet je echt voor jezelf uitzoeken. Persoonlijk gedij ik op een totaal gebrek aan planning. Ik doe maar wat en daar begint dan op een bepaald moment toch structuur in te komen. Ik ken ook schrijvers die van te voren een tijdlijn maken, of een heldere inhoudsopgave. Net zoals jij je stem zelf zult moeten ontdekken, zul je ook moeten ontdekken hoe je als schrijver te werk gaat. Ben je productiever als je plant, of ben je productiever als je maar wat doet?

Zet door

Ben je er eenmaal uit waar je boek over moet gaan en beginnen de hoofdstukken al uit je pen te rollen. Dat is een geweldig gevoel. Gefeliciteerd. Weet dat het schrijven van een boek een grillig proces is. Dat betekent dat je de ene dag met veel plezier duizend woorden op papier klotst die staan als een huis, om je de volgende dag uit de naad te werken voor een magere, weinig indrukwekkende alinea. Een boek ontstaat niet van de ene op de andere dag. Een boek schrijven is een proces en voor alle fasen binnen dat proces zul je respect moeten hebben.

Bouw pauzes in

Heb je drie maanden lang geschreven, en enorme meters gemaakt met je boek? Begint je boek vorm te krijgen? Misschien is het dan tijd om eens een weekje niet te schrijven. Soms is het goed om afstand te nemen van je boek. Niet te lang, maar een week of twee de tijd nemen om jouw schrijfproces te evalueren, inspiratie op te laten borrelen tijdens lange wandelen door de stad of in het bos; dat kan heel gunstig zijn voor de voortgang van je boek!

 

Wil je meer weten over het schrijven van een boek?

Luister op ons Schrijverslab naar onze podcast,

dit keer met de Portugese schrijver João Tordo. 

Tordo schreef dertien romans. In 2009 won hij de

Saramago prijs. We praten met hem over zijn

schrijverschap en carrière als prijswinnende auteur.

https://anchor.fm/eveline-vreeburg

 

Van onze redactie.