Je levensverhaal schrijven is super gezond

Gepubliceerd op: 12-07-2019

Een levensverhaal schrijven of laten schrijven. Daar kan geen groene smoothy tegenop

Waarom een levensverhaal schrijven je leven kan redden

Iedereen die wel eens naar de pen heeft gegrepen om zijn gedachten op papier te zetten, kan beamen dat schrijven iets met je doet, iets wat goed voelt. Wat is dat precies? Schrijven is een manier om helderheid te scheppen, om je gedachten op een rijtje te zetten en taal te scheppen voor emoties en ervaringen.

Ook uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat schrijven een enorme impact heeft op de geestelijke gezondheid op allerlei manieren. Naar verluid kan schrijven zelfs depressies tegengaan. Speel jij met de gedachten om ervaringen op papier te zetten, neem dan eens de tijd om meer te lezen over de voordelen van schrijven; de beste therapie. 

Schrijven verbindt

Mediteer je weleens? Dan heb je waarschijnlijk ervaren dat wanneer je in de ‘flow’ komt, je in staat bent naar binnen te kijken en gedachten oordeelloos te registreren. Super gezond als je ‘vol’ zit van emoties. De volgende stap is het op papier zetten van die emoties en gedachten, want dan schep je werkelijkheid. Met die werkelijkheid kun je beter met andere communiceren.

Schrijven zorgt er dus voor dat je beter in staat bent met andere te communiceren. Dat is ergens tegenstrijdig, want schrijven doe je per definitie alleen, met jezelf en een vel papier of je laptop. Toch is schrijven verbindend. Verbinding met anderen is een gevolg van schrijven.

Jouw grens bewaken met de pen

Wanneer je regelmatig schrijft, zul je gaan merken dat je je meer bewust wordt van wat je voelt op het moment dat je het voelt. We zijn allemaal erg geneigd om dingen achteraf te voelen, vandaar dat iedereen structureel zijn eigen grenzen overschrijdt en vaak achteraf pas denkt, ‘Getver! Dat voelde helemaal niet goed!’ Als je vaak schrijft, zul je jezelf minder snel te slim af zijn en gewoon voelen wat je voelt op het moment dat het gevoeld moet worden. Schrijven dus!

Schrijven is goed voor je lijf

Niet alleen stelt schrijven je in staat jezelf beter te begrijpen, beter te communiceren en je daardoor met anderen te verbinden, het proces van schrijven zelf, is ook nog eens goed voor je fysieke gezondheid. Wanneer je schrijft neemt je hartslag af. Je kalmeert. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat schrijven je immuunsysteem versterkt; een direct gevolg van een vermindering van stress. Daarnaast verbetert schrijven je longfunctie en zorgt het dat je betere sportprestaties kan leveren.

Schrijven om trauma's te verwerken

Wanneer je een traumatische gebeurtenis achter de rug hebt, kan schrijven zorgen dat je beter en sneller herstelt. Het voorkomt posttraumatische stress. Een onderzoek dat werd genoemd in Knack wees uit dat door gevoelens op te schrijven na een traumatische gebeurtenis, ook fysieke wonden sneller genezen. Een onderzoek in Nieuw-Zeeland liet de helft van de getraumatiseerde proefpersonen schrijven over emoties, terwijl de andere helft mocht schrijven over alles behalve gevoelens. Er werd daarna een huidbiopt afgenomen. Bij eerste groep waren de wonden sneller genezen dan bij de tweede.

De beste match, voor de beste tekst