Valkuilen bij het schrijven van je eigen levensverhaal.


Valkuilen bij het schrijven van je eigen levensverhaal.

Gepubliceerd op: 18-03-2024

Veel mensen dromen ervan hun eigen levensverhaal in een boek te verwerken. Autobiografisch schrijven kan echter uitdagend zijn. In dit artikel lichten we toe met welke valkuilen je te maken hebt als je een boek over je eigen leven schrijft.

Je eigen levensverhaal schrijven kan een manier zijn om te helen van traumatische ervaringen en tegelijkertijd een kans bieden om je wijsheid door te geven en anderen te steunen en inspireren door je moed en veerkracht. Maar een boek over jezelf schrijven is niet altijd makkelijk. We bespreken enkele valkuilen die een uitdaging kunnen vormen bij het autobiografisch schrijven:

1. Emotionele betrokkenheid

Een van de meest voorkomende valkuilen bij het schrijven van je eigen levensverhaal is een te grote emotionele betrokkenheid. Als schrijver ben je diepgeworteld in je eigen ervaringen, emoties en perspectieven. Het is dichtbij. Dit kan zich uiten in overdreven sentimentele beschrijvingen, eenzijdige interpretaties van gebeurtenissen en een gebrek aan diepgang in je verhaal. Dit kan tot gevolg hebben dat je plot net te saai is.

Door een ghostwriter in te huren breng je een fris perspectief en objectiviteit naar het schrijfproces, waardoor je levensverhaal met een zekere afstand en een evenwichtige toon vertelt kan worden.

Op zoek naar een schrijver die jou kan helpen bij het schrijven van jouw levensverhaal? Dan maken we graag vrijblijvend kennis. Neem eens contact met ons op.

2. Selectief geheugen

Het is heel natuurlijk dat je als mens de neiging hebt om bepaalde herinneringen sterker te herinneren dan andere. Het kan er echter toe leiden dat je een onevenwichtig beeld van je leven presenteert.  Je loopt het risico belangrijke aspecten van je verhaal over het hoofd te zien. Je leven is meer dan die traumatische gebeurtenis.

Een ghostwriter kan helpen door je te begeleiden bij het terughalen van herinneringen en het identificeren van belangrijke gebeurtenissen en thema's in je leven. Ze kunnen ook helpen om ontbrekende stukjes van je verhaal aan te vullen en een vollediger beeld te schetsen.

3. Te veel details

Hoewel details belangrijk zijn om je levensverhaal tot leven te brengen, heerst er ook het gevaar te verdrinken in een zee van onnodige informatie. Te veel details kunnen het tempo van je verhaal vertragen en de lezer overweldigen. Het is belangrijk om selectief te zijn in welke details je opneemt en ervoor te zorgen dat ze bijdragen aan de algehele strekking van je verhaal.

Omdat het jouw verhaal is maakt dit het vaak lastig om in te kunnen schatten welke details relevant zijn voor de ontwikkeling van je personages of de vooruitgang van je verhaal. Dit gaat een ghostwriter vaak gemakkelijker af omdat deze met afstand beoordeeld en ook geen persoonlijke waarde hecht aan deze details.

4. Te veel thema’s

Een mensenleven omvat veel thema’s en bij het schrijven van een autobiografie zijn beginnende schrijvers vaak geneigd alles in één boek te stoppen. Het is belangrijk om te bepalen wat het thema van het boek is en hoe dit wordt uitgewerkt. Dit maakt het verhaal sterker. Door met een ghostwriter te werken heb je iemand die vanuit een objectief standpunt gemakkelijker een thema kan uitkiezen en kan helpen je in het schrijfproces bij dit thema te houden.

5. Gebrek aan perspectief

Wanneer je je eigen levensverhaal schrijft, kan het moeilijk zijn om objectief naar jezelf en je ervaringen te kijken. Een gebrek aan perspectief kan leiden tot een eenzijdige weergave van gebeurtenissen en emoties, waardoor je verhaal minder geloofwaardig en boeiend wordt.

Je zult in staat moeten zijn jezelf in de schoenen van anderen te plaatsen en na te denken over hoe zij dezelfde gebeurtenissen zouden kunnen interpreteren. Het is raadzaam feedback van anderen te vragen om te bepalen of je verhaal een evenwichtige en genuanceerde weergave van je leven biedt.

Lees hier meer over het belang van vertelperspectief bij het schrijven van een boek op verhaal.

6. Gebrek aan schrijfervaring

Niet iedereen beschikt over de nodige schrijfvaardigheden om een meeslepend en goed geschreven levensverhaal te produceren. Gebrek aan schrijfervaring kan leiden tot een gebrek aan structuur, coherentie en impact in je verhaal, waardoor het moeilijk wordt om de aandacht van de lezer vast te houden.

Een ghostwriter brengt professionele schrijfvaardigheden en expertise naar het schrijfproces, zij kunnen je levensverhaal op een boeiende en effectieve manier vertellen. Ze kunnen helpen om je verhaal te structureren, je boodschap duidelijk over te brengen en de aandacht van de lezer te grijpen vanaf de eerste pagina.

Heb je een levensverhaal dat verteld moet worden? Wees je dan bewust van de valkuilen die je kunt tegenkomen wanneer je zelf in de pen klimt. Het inhuren van een ghostwriter kan deze obstakels omzeilen. Bij Stijlfiguur Tekstbureau B.V. werken we samen met ervaren schrijvers die gepubliceerd zijn, en die met hun objectiviteit, schrijfvaardigheden en begeleiding jou kunnen helpen om een meeslepend levensverhaal te schrijven dat het delen waard is. Neem gerust eens vrijblijvend contact met ons op.

 

 

 

 

 

 

 

Van onze redactie.