Manuscriptbeoordeling



Manuscriptbeoordeling: Voor je jouw boek naar een uitgever stuurt

Dat niet ieder boek wordt uitgegeven door een gevestigde uitgeverij wist je waarschijnlijk al. Er zijn nou eenmaal meer mensen die een boek willen uitgeven dan uitgevers die deze boeken onder kunnen brengen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je geen poging kunt wagen om je boek op te sturen naar een uitgever. Om te weten waar je staat en een inschatting te maken van je kansen bij het uitgeven van je boek, is manuscriptbeoordeling een belangrijke stap naar het mogelijk uitgeven van je boek.

Afbeelding
Afbeelding


Manuscriptbeoordeling: wat houdt dat in?

Manuscriptbeoordeling houdt in dat een professionele redacteur jouw boek leest en zijn of haar professionele en ongezouten mening geeft over jouw boek. Manuscriptbeoordeling kan dus ook betekenen dat het oordeel niet onverdeeld positief is en dat je na de manuscriptbeoordeling nog flink aan de bak moet met je boek of verhaal. Een goede redacteur weet hoe het boekenvak in elkaar zit. Hij zal allereerst jouw manuscript nauwkeurig doornemen en een leesrapport opstellen op basis van onder meer onderstaande punten:

  • Synopsis;
  • Stijl;
  • Stem;
  • Ritme;
  • Zinsconstructies;
  • Creativiteit;
  • Originaliteit;
  • Leesbaarheid;
  • Structuur;
  • Uitwerking;
  • Thematiek.

Het leesrapport dient ertoe om jou te helpen meer inzicht te krijgen in de kwaliteit van je boek, maar ook zal de redacteur jouw meer inzicht geven in jouw kansen op de uitgeefmarkt.



Je manuscript laten beoordelen is belangrijk, maar het kan ook snel in de kosten lopen. Daarom bieden we bij Stijlfiguur een Quickscan van je manuscript voor een vast bedrag van €150,- ex btw. Een van onze redacteuren leest dan tot 3500 woorden van je manuscript en zal een adviesrapport opstellen met zijn bevindingen. Voor manuscriptbeoordeling van je hele werk, maken we vooraf een urenindicatie zodat je weet waar je aan toe bent.

Afbeelding
Afbeelding


Hoe groot is de kans dat je boek wordt uitgegeven?

Dat is een vraag die moeilijk te beantwoorden is. Het heeft om te beginnen voor een groot deel met geluk te maken. Er zijn parels van boeken en diamanten van schrijftalenten die nooit ontdekt worden of gewoon de kans niet krijgen omdat ze bijvoorbeeld niet de juiste mensen kennen, niet op het juiste moment op de juiste plek zijn, en tegenwoordig spelen meer dan ooit ook jouw persoonlijkheid en instagramability een rol. Als je lekker kunt babbelen aan een talkshowtafel en je er ook leuk uitziet, dan werkt dat in je voordeel. Niet voor niets hoeven bekende Nederlanders zich geen zorgen te maken over het vinden van een uitgever. Die dienen zich uit zichzelf aan. Daar hoef jij je natuurlijk niets van aan te trekken. Uiteindelijk gaat het om jouw boek en dat jouw boek het verdient om gelezen te worden door zoveel mogelijk mensen.

Hoe urgent is jouw boek?

Urgentie van de literatuur; daar wordt vaak over gesproken. De urgentie of de noodzaak van het uitkomen van jouw boek heeft voor een deel met de actualiteit te maken. Uitgevers kijken naar de actualiteiten en of de thematiek van jouw boek daar goed op aansluit. In Corona tijden zal een boek over een zich razendsnel verspreidend virus het goed doen en zal een uitgever misschien eerder even aan paar pagina’s in het manuscript doorlezen om te zien of het iets is.


De inleidende brief

De presentatie van je manuscript is zeer belangrijk. Er zijn een aantal zaken die je beslist wel en beslist niet moet doen om de kans dat je boek wordt opgepikt zo groot mogelijk te maken. De waarheid is, helaas, dat veel boeken die worden ingezonden, nooit gelezen worden. Ze belanden op een stapel waar af en toe een stagiair eens een blik op werpt, tussen de bedrijven door, en dat doornemen van ingezonden manuscripten staat niet op de prioriteitenlijst. Maar hoe pak je het dan wel aan, je boek naar een uitgever sturen?

Maak van je inleidende brief een publicatievoorstel

Uitgevers zoeken naar boeken die potentieel goed verkopen. Een inleidende brief moet dus niet alleen iets vertellen over het boek dat je geschreven hebt, maar ook iets over de urgentie en de reden dat het boek kans heeft om door een groter publiek te worden opgepakt en gelezen te worden. Je moet goed over je inleidende brief nadenken en met werkelijk goede argumenten komen. Het is jouw pitch aan de uitgever of redacteur die op basis van die brief zal besluiten verder te lezen en misschien een hoofdstuk of twee van je manuscript zal lezen.

Afbeelding
Afbeelding


Je hoeft niet het hele manuscript toe te zenden

Het klinkt misschien gek, want jouw boek is af en je wilt uiteraard dat dit als geheel gelezen wordt. Toch volstaat het om alleen een paar hoofdstukken op te sturen naar de uitgever. Als ze geprikkeld zijn, en interesse hebben, zullen ze contact met je opnemen en dan kan je het manuscript natuurlijk altijd nog sturen. Uitgeverijen ontvangen heel veel manuscripten. Zonde van het papier en een bescheiden, overzichtelijk pakket maakt het veel aantrekkelijker voor een redacteur om eens te kijken wat hij voor handen heeft.

Tot slot: de open deur

Het is een open deur en bijna niet de moeite van het vermelden waard maar feit blijft dat mensen spelfouten maken. Dat is op zichzelf niet zo erg, maar wel als je fouten maakt in een inleidende brief. Die moet er gewoon piekfijn uitzien. Let daar dus op en laat iemand je inleidende brief nakijken of neem eens contact met ons op voor manuscriptbeoordeling van jouw boek.

Bij Stijlfiguur werken we met meer dan dertig redacteuren en auteurs uit het boekenvak die jou als de beste kunnen helpen en adviseren rondom het uitgeven van je boek.