Een ghostwriter, in het Nederlands ook wel ‘de spookschrijver’ genoemd, is een professionele tekstschrijver die in naam van een ander persoon teksten schrijft. Een spookschrijver is als het ware onzichtbaar, doordat zijn naam niet bij de geschreven content wordt gepubliceerd. In plaats daarvan wordt naar de buitenwereld toe net gedaan alsof de opdrachtgever van de spookschrijver de content zelf heeft gecreëerd. Een groot voordeel als je zelf niet zo taalvaardig bent. 

Wat schrijft een ghostwriter en voor wie?

Een ghostwriter kan verschillende teksten schrijven. Over het algemeen wordt zo’n iemand vooral ingeschakeld door beroemdheden, politici en managers om bijvoorbeeld een boek, (blog)artikel of autobiografie te schrijven. Sommige personen schakelen zelfs een spookschrijver in om namens hen berichten op sociale media te plaatsen. Alles kan.

Waarom maken mensen niet zelf hun content?

Misschien vind je het een gek idee dat mensen iemand anders inschakelen om in hun naam content te maken. Toch zitten daar vaak wel goede redenen achter. Zo kan een boek een bestseller worden, waardoor de ‘auteur’ er veel geld mee kan verdienen. En regelmatige updates op iemands sociale mediakanalen en website zorgen ervoor dat de online omgeving van diegene up-to-date blijft. Dat helpt die persoon weer om bij het publiek in de schijnwerpers te blijven.

Om deze redenen kunnen mensen het belangrijk vinden dat er in hun naam content wordt gepubliceerd. Helaas beschikken deze mensen niet allemaal over de vaardigheden om zelf goede content te schrijven. Vaak weten zij in hun hoofd wel wat ze willen vertellen, maar vinden ze het lastig om dat goed op papier te krijgen. Het inschakelen van een ghostwriter is dan een goede oplossing.

De voordelen van een ghostwriter

Als je een spookschrijver inschakelt, weet je zeker dat de teksten die hij in jouw naam schrijft inhoudelijk van goede kwaliteit zijn en prettig zijn om te lezen. Bovendien scheelt het jezelf ook veel tijd om jouw teksten door zo’n iemand te laten schrijven. Er gaat namelijk aardig wat tijd zitten in het schrijven van goede content, vooral als je het zelf lastig vindt om jouw boodschap goed op papier te zetten. Sommige mensen willen bijvoorbeeld wel graag een boek uitbrengen of elke week een blogartikel op hun website publiceren, maar hebben daar gewoonweg niet de tijd voor. In zulke gevallen komt de hulp van een spookschrijver goed van pas. Daarnaast zet een spookschrijver jouw boodschap om in heel toegankelijke taal, waardoor je een zo breed mogelijk publiek bereikt.

Meer dan schrijven alleen

Naast het schrijven van goede stukken onder jouw naam, kan een spookschrijver nog veel meer voor je betekenen. Zo kan hij jou helpen bij het promoten van jouw boek. Veel spookschrijvers weten namelijk precies hoe je een boekpromotie het beste kunt aanpakken. Tegenwoordig zijn er trouwens ook veel ghostwriters die teksten voor op het internet schrijven. Zij kunnen jou juist weer helpen bij het goed onder de aandacht brengen van content onder de bezoekers van jouw website of onder jouw volgers op sociale media.

Wil jij ook hulp van een ghostwriter?

Vooral voor mensen waarvan ‘taal niet echt hun ding is’ of die zelf geen tijd hebben om content te maken, komt een spookschrijver erg goed van pas. Zie jij het ook wel zitten om jouw teksten te laten schrijven door een ghostwriter? Dan ben je bij Stijlfiguur aan het juiste adres! Voor meer informatie kun je het beste even contact opnemen.