Ghostwriter


Een ghostwriter, in het Nederlands ook wel ‘de spookschrijver’ genoemd, is een professionele tekstschrijver die in naam van een ander persoon teksten schrijft. Een spookschrijver is als het ware onzichtbaar, doordat zijn naam niet bij de geschreven content wordt gepubliceerd. In plaats daarvan wordt er naar de buitenwereld toe gedaan alsof de opdrachtgever van de ghostwriter de content zelf heeft gecreëerd. Een groot voordeel als je zelf niet zo taalvaardig bent... 

Wat schrijft een ghostwriter en voor wie?

Een ghostwriter kan verschillende teksten schrijven. Over het algemeen wordt zo’n iemand vooral ingeschakeld door beroemdheden, politici en managers om bijvoorbeeld een boek, (blog)artikel of autobiografie te schrijven. Sommige personen schakelen zelfs een ghostwriter in om namens hen berichten op sociale media te plaatsen. Alles kan.

Waarom niet zelf je teksten schrijven?

Misschien vind je het een vreemd idee: Managers, politici, acteurs en particulieren die iemand anders inschakelen om teksten uit hun naam te laten schrijven. Toch zitten daar vaak goede redenen achter. Zo kan iemand die zelf geen talent voor de pen heeft, toch gebruik maken van taal als medium om een verhaal naar buiten te brengen. Andere redenen voor het inschakelen van een ghostwriter vind je hieronder:

  • Ghostwriter voor roman;
  • Ghostwriter voor zelfhulpboek;
  • Ghostwriter voor reisverhalen;
  • Ghostwriter voor boek (traumaverwerking);
  • Ghostwriter voor artikel;
  • Ghostwriter voor levensverhaal
  • Ghostwriter voor biografie
  • Ghostwriter business boek
  • Ghostwriter voor sociale media

Om deze redenen kunnen mensen het belangrijk vinden dat er in hun naam content wordt gepubliceerd. Uiteraard beschikken deze mensen niet allemaal over de vaardigheden om zelf goede teksten te schrijven. Vaak weten zij in hun hoofd wel wat ze willen vertellen, maar vinden ze het lastig om dat goed op papier te krijgen. Een ghostwriter inhuren is dan een goede oplossing.

De voordelen van een ghostwriter

Als je een spookschrijver inschakelt, weet je zeker dat de teksten die hij in jouw naam schrijft inhoudelijk van goede kwaliteit zijn en prettig zijn om te lezen. Bovendien scheelt het je zelf ook veel tijd om jouw teksten door zo’n iemand te laten schrijven. Er gaat namelijk aardig wat tijd zitten in het schrijven van goede content, vooral als je het zelf lastig vindt om jouw boodschap goed op papier te zetten.

Sommige mensen willen niets liever dan een boek uitbrengen of elke week een hoogwaardig blogartikel op hun website publiceren, maar hebben daar gewoonweg niet de tijd voor. In zulke gevallen komt de hulp van een spookschrijver goed van pas. Daarnaast zet een spookschrijver jouw boodschap om in toegankelijke taal, waardoor je een zo breed mogelijk publiek bereikt.

Meer dan schrijven alleen

Naast het schrijven van goede stukken tekst onder jouw naam, kan een ghostwriter nog veel meer voor je betekenen. Denk aan het formuleren van jouw bedrijfsnarratief en het ontwikkelen van een unieke stem voor jou idee, boek of verhaal. Als je zelf van schrijven houdt, maar wel wat hulp kan gebruiken, kun je ook een ghostwriter inschakelen om jouw bestaande teksten te redigeren en naar een hoger plan te tillen. Kies in dat geval voor je eigen redacteur.

Wil jij ook hulp van een professionele ghostwriter? Neem eens contact op