AI en scriptie schrijven. Dit zijn de risico’s.


AI en scriptie schrijven. Dit zijn de risico’s.

Gepubliceerd op: 20-11-2023

In dit artikel duiken we in de wereld van het scriptie schrijven met AI. Waarom moet je als student voorzichtig zijn bij het omarmen van deze technologische hulp? Onze ervaring leert o.a dat door AI gegenereerde scripties niet of zelden door de plagiaat check komen.

AI en scriptie schrijven

Van plagiaatrisico's tot kwaliteitskwesties; we werpen een kritische blik op de balans tussen gemak en integriteit in de zoektocht naar het schrijven van een goede scriptie. Want hoewel AI een verleidelijke shortcut biedt, is het behoud van academische integriteit onmisbaar bij het tot stand brengen van academisch werk.

Het opstellen van een scriptie is een kritisch onderdeel van je academische reis. Studenten staan vaak onder druk om hoogwaardig en origineel werk af te leveren. Dat zien we bij Stijlfiguur in het bijzonder vaak bij HBO studenten maar ook WO studenten worstelen wat af.

In de moderne wereld van snel evoluerende technologieën is het aan jou als student de taak om kunstmatige intelligentie (AI) zoals ChatGPT op de juiste manier te gebruiken. Het is daarbij van belang om voorzichtig te zijn met het gebruik van AI voor scriptie schrijven en te begrijpen waarom een menselijke blik onmisbaar is.

De aantrekkingskracht van AI bij scriptie schrijven

ChatGPT is ontworpen om natuurlijk klinkende tekst te genereren op basis van verstrekte input. De snelheid en efficiëntie waarmee het zinnen produceert, kunnen verleiden om het te gebruiken om delen van hun scriptie te genereren. Het gemak van het verkrijgen van tekst met een druk op de knop kan aantrekkelijk zijn, vooral voor studenten die onder tijdsdruk staan. Waar zitten de addertjes onder het gras?

Waarom je als student voorzichtig moet zijn bij scriptie schrijven met AI:

  • Plagiaatrisico: het grootste risico bij het gebruik van AI voor scriptie schrijven is, zoals eerder genoemd, het potentieel voor plagiaat. Aangezien ChatGPT is getraind op diverse internetbronnen, kan de gegenereerde tekst overeenkomsten vertonen met bestaande bronnen, wat kan leiden tot ernstige academische gevolgen.

  • Problemen met plagiaatcontrole bij AI-gegenereerde tekst: scripties worden vaak gecontroleerd met behulp van plagiaatdetectiesoftware. Tekst gegenereerd door AI kan overeenkomsten vertonen met bestaande bronnen, wat kan leiden tot ongewenste plagiaatmeldingen.

  • Kwaliteitskwesties bij AI-gegenereerde tekst: hoewel ChatGPT indrukwekkende tekst kan produceren, ontbreekt het aan het vermogen om diepgaand onderzoek te doen of specifieke academische informatie te verstrekken. Hierdoor kan de AI-gegenereerde tekst resulteren in oppervlakkige en niet-academische content of simpelweg niet kloppende teksten.

Waarom je beter niet blindelings kunt vertrouwen op AI bij scriptie schrijven

  • Plagiaatrisico bij AI en Tekstbureaus: Een opkomende trend is dat studenten AI gebruiken om een ruwe versie van hun scriptie te genereren en alvorens een tekstbureau in te schakelen om het werk af te maken. Wanneer deze scriptie bij het tekstbureau wordt ingediend, kan het bureau niet garanderen dat het vrij is van plagiaat, wat kan leiden tot ernstige gevolgen voor de student.

  • Kwaliteit boven snelheid: in plaats van te vertrouwen op snelle oplossingen, wordt studenten aangeraden te investeren in kwalitatief hoogwaardig academisch werk. Het betalen van extra kosten aan een professioneel tekstbureau kan resulteren in een scriptie van hogere kwaliteit, vrij van plagiaat. Mits de reeds aangeleverde teksten niet door ChatGPT zijn geschreven.

-

Ben je op zoek naar een ervaren schrijver voor je scriptie. Neem vrijblijvend contact op. Bij Stijlfiguur tekstbureau B.V. werken we met een vast team van senior schrijvers. Hulp met het schrijven van je scriptie is een kwestie van vertrouwen, daarom maak je altijd eerst vrijblijvend kennis.

-

Wees voorzichtig bij het schrijven van je scriptie met AI.

Hoewel AI zoals ChatGPT veel mogelijk maakt, is het niet altijd geschikt voor het schrijven van academische scripties. We schreven eerder al het artikel Scriptie laten schrijven door AI, slim? Het gebruik ervan verhoogt niet alleen het risico op plagiaat, maar brengt ook de kwaliteit van het werk in gevaar.

Het is dus raadzaam om voorzichtig te zijn en te investeren in betrouwbare en professionele tekstschrijvers om een originele, hoogwaardige en plagiaatvrije scriptie af te leveren. Het kiezen van kwaliteit boven gemak is essentieel voor een succesvolle academische reis en het behouden van integriteit in het leerproces.

Hoe een tekstschrijver je beter kan helpen dan AI.

We maken het steeds vaker mee dat er scripties worden aangeleverd die door AI zijn geschreven. Dit zorgt voor problemen met plagiaat. Hoewel AI, zoals ChatGPT, een krachtige tool is die kan helpen bij het genereren van tekst en het verstrekken van basisinformatie, zijn er aspecten van het scriptie schrijven waarin AI tekort kan schieten. Een ervaren tekstschrijver kan je op een veilige manier helpen bij het schrijven van je scriptie. Dit gaat verder dan enkel tekst aanleveren. Een menselijke tekstschrijver kan complexe ideeën analyseren, interpreteren en op een samenhangende manier presenteren, rekening houdend met de unieke stijl, structuur en specifieke eisen van het scriptie schrijven. Een ander belangrijk aspect is de garantie van originaliteit. In de wereld van scripties is plagiaat een ernstige overtreding. Een ervaren tekstschrijver begrijpt de noodzaak van het leveren van origineel werk en zal zorgvuldig bronnen verwerken, parafraseren en citeren om plagiaat te voorkomen. Hierdoor wordt niet alleen voldaan aan academische integriteit, maar wordt ook de kans op problemen met plagiaat geminimaliseerd.

Kortom: door te kiezen voor de deskundigheid van een menselijke tekstschrijver wordt niet alleen de kwaliteit van het werk gewaarborgd, maar worden ook de specifieke eisen voor het academische schrijven aangehouden. 

Je scriptie schrijven in samenwerking met een ervaren specialist? Neem contact op

Van onze redactie.