Boek laten schrijven? Zo gaan wij te werk.


Boek laten schrijven? Zo gaan wij te werk.

Gepubliceerd op: 04-03-2021

Het schrijven van een boek is een wispelturig proces waarbij je als opdrachtgever veel vertrouwen moet stellen in de ghostwriter die met jouw idee ‘aan de haal gaat.’ Jouw gevoel bij de schrijver moet kloppen. Lees in dit artikel hoe wij te werk gaan.

Mensen die geen talent voor schrijven hebben, maar wel een goed idee, reiken weleens uit naar een ghostwriter. Een ghostwriter schrijft teksten uit naam van iemand anders. Daarbij draagt de ghostwriter zijn auteursrechten over aan de opdrachtgever. Je kunt met de afgenomen teksten - vaak een boek - geschreven door een ghostwriter, doen wat je wilt. Verkopen, publiceren, koesteren, aan je vrienden geven. You name it. Het boek is van jou en, voor zover iedereen weet, ook door jou geschreven. Voilà.

Boek laten schrijven door een ghostwriter? Neem contact op

Boek laten schrijven door een ervaren auteur

Een schrijver of ghostwriter kiezen die jouw verhaal in de juiste woorden weet te vatten; dat is nogal wat. Je wilt zeker weten dat een schrijver snapt wat de bedoeling is, en iets tot stand brengt wat je eigen voorstellingsvermogen te boven gaat. Zoiets kan alleen als je met iemand aan de slag gaat, een schrijver, die het gewend is om boeken te schrijven; een professionele auteur. Bij Stijlfiguur tekstbureau B.V. werken we daarom met gevestigde schrijvers; auteurs en journalisten met bakken aan ervaring. Als je een boek laten schrijven wilt, besef dan dat de keuze voor een goede schrijver de belangrijkste is.

Jouw ghostwriter kiezen. Het moet ‘kloppen’ 

Het schrijven van een boek is een wispelturig proces waarbij je als opdrachtgever veel vertrouwen moet stellen in de ghostwriter die met jouw idee ‘aan de haal gaat.’ Jouw gevoel bij de schrijver die we aan je koppelen, moet kloppen. Van de eerste kennismaking tot de laatste letter die op papier wordt gezet wanneer je boek af is.

Boek laten schrijven aan de hand van interviews 

Jouw boek wordt, afhankelijk van je idee, het type boek dat we voor je schrijven en wat er eventueel al op papier staat, geschreven op basis van interviews en contactmomenten met de ghostwriter. Tijdens deze interviews moet er een sfeer van vertrouwen bestaan, een sfeer die jou uitnodigt om eerlijk en openhartig te vertellen, en een sfeer die jouw creativiteit en die van de auteur laat stromen.

Tijdens de gesprekken die je met de ghostwriter voert, is onze ervaring, komen vaak veel herinneringen bovendrijven. Soms is dat leuk, zelfs inzichtgevend, soms kan dat ook heftig zijn, bijvoorbeeld wanneer het gaat om traumatische ervaringen die opnieuw verteld en herleefd worden. Daar moet je klaar voor zijn. Een goede ghostwriter weet, nieuwsgierig als hij is aangelegd, de vinger op de zere plek te leggen en rake vragen te stellen; vragen die jij jezelf misschien nog niet gesteld hebt, want zo komt de ghostwriter tot waar jouw boek werkelijk over gaat en tilt hij het boek naar een hoger plan.

Introductiegesprek

Wanneer je een boek wilt laten schrijven door een ghostwriter en je neemt contact met ons op, dan is de eerste en wat ons betreft de belangrijkste stap; het introductiegesprek. Dit gesprek wordt afgenomen door Eveline Vreeburg, schrijver en eigenaar van Stijlfiguur of Jasper van Harskamp, schrijver en manager van het agentschap. Zij weten als schrijvers, hoe belangrijk het is dat je aan de juiste auteur gekoppeld wordt, hebben kennis van het schrijfproces en kennen de auteurs persoonlijk. Het introductiegesprek is altijd vrijblijvend en dient ertoe om te kijken of jouw vraag bij ons past, en of wij voor jou de juiste auteur in huis hebben.

Wil je graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek inboeken om te kijken hoe we je boek het beste tot stand kunnen brengen? Neem contact op of vertel ons meer over je aanvraag in ons contactformulier.

 

Is jouw idee boekwaardig?

Mensen die een boek willen laten schrijven, of een idee hebben dat ze boekwaardig achten, stellen deze vraag weleens: ‘Is mijn idee boekwaardig?’ Het antwoord daarop is simpel en een beetje zoetsappig. Ieder verhaal is het vertellen waard, als het maar op de juiste manier wordt opgetekend. Een klein verhaal kan een groot verhaal vertellen, en een groot verhaal kan een klein verhaal vertellen. Taal heeft de magische kracht om iets over te brengen, zelfs tussen de regels door, en daarom – ik zeg het nog maar een keer – kun je, als schrijven niet iets is waar je in uitblinkt, het schrijven van een boek beter aan een professionele auteur overlaten.

Hoe lang duurt het gemiddeld om een boek te laten schrijven?

Hoe lang het duurt om jouw boek te laten schrijven door een ghostwriter is afhankelijk van een aantal zaken, zoals hieronder:

  • De lengte van het boek;
  • De ghostwriter die het project met je aangaat;
  • Het aantal interviews dat moet worden afgenomen;
  • Eventueel onderzoek of fact-checking dat moet worden uitgevoerd;
  • Wat er al wel of niet op papier staat.

Gemiddeld nemen we drie tot acht maanden de tijd om boeken te schrijven. Dat is relatief snel en dat doen we omdat we de vaart erin willen houden, en tijdens de gesprekken en interviews geen momentum willen verliezen, belangrijk voor de schrijver en voor jou als opdrachtgever.

Het laten schrijven van een boek is voor zowel schrijver als opdrachtgever een creatief proces en een samenwerking die moet stromen. We laten daarom liever niet te veel tijd zitten tussen de interviews die we afnemen. Dat gezegd hebbende, is iedere schrijver of ghostwriter anders, en de ghostwriter die met jou aan de slag gaat, zal altijd zijn eigen voorkeur en werkwijze hebben.

We vragen onze opdrachtgevers altijd om de schrijver de leiding te geven en vertrouwen te stellen in de schrijver die jouw boek schrijft. Hij of zij weet wat hij doet.

Aan de slag met een ghostwriter

Als we de juiste schrijver voor je hebben gevonden die net zo enthousiast wordt van jouw boekidee als jijzelf, dan stellen we je aan hem voor. Tijdens dit kennismakingsgesprek met jouw ghostwriter wordt meestal meteen duidelijk of ons gevoel klopte en jullie de uitdaging met elkaar aan willen gaan. Als dat zo is, kan het snel gaan. We bepalen in samenspraak met de schrijver wat de lengte van het boek – ongeveer - moet worden.

Hoeveel uur interview er moeten worden afgenomen, wat de juiste (persoons)vorm van het boek is, wanneer we starten, naar welke deadline we toewerken en natuurlijk wat de kosten zijn. Belangrijk; een boek schrijven kost veel tijd en daar zijn kosten aan verbonden. We werken niet op basis van royalties bij eventuele publicatie en verkoop van het boek. Wel zorgen we dat er een publicabel boek tot stand komt.

Wat kost het om een boek te laten schrijven?

Als opdrachtnemer vragen we je om begrip te hebben voor de integriteit van het schrijfproces, het vakmanschap en dat daar veel tijd, kunde en zorg inzit. Schrijven is een proces dat veel vraagt van de auteur of ghostwriter. Om een idee te krijgen van de kosten die zijn verbonden aan het schrijfproces, kijk eens op deze pagina. Bij Stijlfiguur werken we met prijspakketten. Dat doen we omdat de schrijver de ruimte moet hebben en voelen om het boek tot stand te brengen, zonder dat hij naar de klok hoeft te kijken.

Wat als het boek af is?

En dan is het boek af. Een heel spannend moment, voor jou en voor ons. De eerste lezing van de opdrachtgever en dan de reactie. Een boek waar alles in is opgenomen in de juiste woorden, waar je trots op bent; daarvan wil je meestal dat zo veel mogelijk mensen het lezen.

Zorgen dat zo veel mogelijk mensen jouw boek lezen is een heel proces. Stijlfiguur is geen uitgever en we bieden dus ook geen uitgeefgarantie. Het onderbrengen van een boek, hoe goed ook, bij een gerenommeerde uitgever, is niet makkelijk. Er worden meer boeken geschreven dan er kunnen worden uitgegeven maar gelukkig zijn er meer mogelijkheden die ook lucratiever kunnen zijn.

(Wat) verdien je aan een boek?

De gemiddelde uitgever, betaalt jou 10% royalties bij een eerste boekcontract. Die royalties nemen toe al naargelang jouw boek(en) beter verkopen. Je kunt je voorstellen dat een bekende schrijver zoals Arnon Grunberg of Connie Palmen, meer royalties ontvangt dan iemand die net zijn eerste boek uitgeeft. Als een uitgever jouw boek voor €20 verkoopt, ontvang jij dus €2 per boek. Je moet dan veel verkopen wil dat wat opleveren.

Omdat er veel boeken worden uitgegeven, worden er per boek steeds minder exemplaren verkocht. Vroeger noemden we een boek ‘een bestseller’ als het 300.000-500.000 exemplaren verkocht in Nederland. Tegenwoordig heb je het goed gedaan wanneer je er 10.000 aan de man krijgt. De omloop van boeken is enorm. Iedere week komen er nieuwe boeken bij, en de tijd waarin ze zichtbaar in de winkel liggen, wordt steeds korter.

Voor ik je verder zal ontmoedigen, is het natuurlijk wel mogelijk om een boek te verkopen, maar dat proces is haast evenzo tijdrovend als het schrijven van een boek. Stijlfiguur tekstbureau B.V. biedt in het uitgeefproces een adviserende en verwijzende rol. Wij zijn ervoor om een zo goed mogelijk boek te schrijven, een boek dat het lezen meer dan waard is bij eventuele publicatie online of bij een uitgever.

Wil je zelf een boek laten schrijven?

Zou je na het lezen van dit artikel graag in contact komen om de mogelijkheden van het laten schrijven van een boek te bespreken? Dan nodigen we je uit om het contactformulier in te vullen met een korte toelichting op je vraag. We nemen graag de tijd om een vrijblijvend gesprek met je in te plannen. 

 

Van onze redactie.