Boek op maat geschreven voor jou


Boek op maat geschreven voor jou

Gepubliceerd op: 12-07-2021

Een schrijver of biograaf voor je levensverhaal vinden. Dat is best een uitdaging. Uiteindelijk valt of staat de kwaliteit van een biografie met de wisselwerking tussen schrijver en opdrachtgever. Deze moet vanaf het eerste moment goed voelen.

Bij Stijlfiguur tekstbureau besteden we veel aandacht aan het vinden van de juiste auteur voor jouw verhaal. Dat doen we op basis van een aantal criteria die we hieronder voor je uiteen hebben gezet. Ben je op zoek naar een schrijver voor je boek, denk dan alvast na over de volgende punten:

1. De thematiek van je boek

Voor je op zoek gaat naar een schrijver voor je boek - of het nu gaat om een biografie, levensverhaal, kinderboek, roman, ervaringsboek, zelfhulpboek of lesboek - is het goed om over de thematiek van je verhaal na te denken. Om tot de kern van je boek te komen, kun je jezelf de vraag stellen waarom je dit boek zo graag wilt schrijven, en in het verlengde daarvan, waarom je dit verhaal wilt delen met anderen.

Het feit dat je een boek wilt laten schrijven, spreekt van een zekere noodzaak en die komt ergens vandaan, niet zomaar ergens... Het is bewezen effectief om je motieven voor het tot stand brengen van een boek op te schrijven. Het liefst met pen en papier want dat dwingt je langzamer te schrijven en dus ook langzamer na te denken. Vaak komen de werkelijk belangrijke thema's terloops tot je, tijdens het mijmerend schrijven, een wandeling of op de fiets naar je werk. Intuïtief bij één of meerdere thema's terechtkomen, is de beste manier om ze te vatten en helpt ons je aan de juist schrijver te koppelen.

Het hoofdthema van je boek wordt vaak ondersteund door verschillende subthema's. Hoofdthema's kunnen zijn liefde, vriendschap, verlies of bijvoorbeeld economie, oorlog of ouderschap. Ondersteunende subthema's kunnen zijn loyaliteit, zelfacceptatie, verraad of vergeving. Dit zijn een aantal voorbeelden die je op weg kunnen helpen. Wat de thematiek van jouw boek is, is altijd weer anders en zeer persoonlijk, dat wat jouw boek uniek maakt en onderscheidt van andere boeken.

2. Complexiteit en research die nodig is voor het schrijven van je boek

Met de complexiteit bedoelen we het onderzoek dat wel of niet nodig is om je boek tot stand te brengen. Je kunt je voorstellen dat een boek laten schrijven door een ghostwriter over de geschiedenis van edelmetalen of de werking van het kinderbrein na de bevalling, meer specifieke kennis vraagt dan een levensverhaal of biografie.

Voor het ene boek is meer diepgravend literatuuronderzoek nodig, voor het andere boek hebben we aan interviews voldoende. Hoeveel interviews er nodig zijn om jouw boek te schrijven, hangt af van de lengte die we toeschrijven aan het boek. Soms zijn er al delen van het boek tot stand gekomen. In dat geval vullen we het boek aan en voeren we redactie uit op reeds geschreven stukken. De schrijver die met jouw boek aan de slag gaat, houdt altijd rekening met jouw stem of tone of voice en past de stijl daarop aan. Het is en blijft jouw boek.

3. Persoonsvormen  

Je kunt een boek schrijven in de eerste of derde persoonsvorm. In de eerste persoon spreek je de lezer direct aan. We noemen dit ook wel de ik-vorm. De eerste persoon is direct, dicht op de huid, en dat kan soms precies de juiste stijl voor een boek zijn. Omdat de ik-vorm ook een dagboek vorm is, geeft het sterker de indruk dat het boek helemaal door jou geschreven is dan in de derde persoon. Dat maakt de ik-vorm ook een populaire persoonsvorm voor ghostwriting boeken.

De derde persoon spreekt over 'hem' of 'haar' en is dus minder direct. Deze vorm is wat formeler - meestal - maar biedt wel iets meer ruimte qua structuur en plotwendingen in je verhaal. Bij veel romans die we schrijven maken we gebruik van deze vorm omdat het creatief uitdagender kan zijn.

In veel biografieën die de laatste jaren werden gepubliceerd wordt er gebruik gemaakt van de eerste persoonsvorm. Denk aan het boek van Thomas Dekker, Mijn Gevecht. Ook in de bestseller Johan Derken, wordt er gebruik gemaakt van de eerste persoon door de interviews uit te schrijven. In de opmaak van het boek zijn de vragen van de interviewer steeds vet gedrukt en de antwoorden van de geïnterviewde, Derksen in dit geval, niet vet. 

Boek onder eigen naam uitbrengen

Bij ghostwriting draagt de schrijver de auteursrechten over aan de opdrachtgever. Jij kan het uiteindelijke boek dus onder eigen naam aanbieden en er alles mee doen wat je wilt. Dat leggen we vast in de offerte alvorens we aan de slag gaan.

Sommige opdrachtgevers werken met een andere naam en in overleg met de schrijver kiezen we er soms ook voor om in het boek de samenwerking te vermelden. Kortom: Het hangt allemaal af van waar jij precies naar op zoek bent en wat je met je boek wilt doen.

Customized boeken 

We schrijven bij Stijlfiguur Tekstbureau customized fictie en non-fictie werk. Dat wil zeggen dat we onze samenwerking aanpassen aan jouw vraag. Of je nu een biografie, levensverhaal, kinderboek, roman, zelfhulpboek, e-book of pamflet wilt (af) laten schrijven. We kijken altijd naar wat je precies nodig hebt en welke schrijver daar het beste bij past.

Op onze website kun je een indruk van de prijzen krijgen op deze pagina. Als er veel research moet worden gedaan, zullen de kosten bijvoorbeeld hoger liggen, dan wanneer we genoeg hebben aan een x-aantal uur interview om jouw verhaal op te tekenen. In het geval van een levensverhaal of biografie hebben we aan interviews meestal genoeg. 

Interviews afnemen voor je boek

We werken met veelal gepubliceerde schrijvers en journalisten uit de Nederlandse en Belgische letteren. Zij hebben zelf vaak al meerdere fictie en non-fictie boeken geschreven en uitgegeven bij de vooraanstaande uitgeverijen. Op onze schrijverspagina vind je een deel van ons schrijftalent.

Wanneer je met een van onze schrijvers aan de slag gaat met je boek, dan worden er interviews ingepland. Deze verlopen vaak persoonlijk of via zoom/teams, afhankelijk van de mogelijkheden op dat moment en natuurlijk wat de voorkeur heeft.

Interviews duren maximaal drie uur. Vooral wanneer het een persoonlijk verhaal betreft, kunnen interviews er best inhakken. We vragen onze klanten daar rekening mee te houden en op een dag dat je geinterviewd wordt, niet te veel andere dingen in te plannen. 

Hoe lang duurt het om een boek te laten schrijven?

Dat is afhankelijk van de lengte van het boek en wat de wensen zijn. Gemiddeld neemt het schrijven van een boek 3-6 maanden in beslag. Te veel tijden nemen voor het laten schrijven van een boek is af te raden, omdat we daarmee het momentum verliezen. Voor we van start gaan, plannen we daarom het grootste deel van de interviews al in en zetten we een heldere deadline. 

Wil je graag een boek laten schrijven in samenwerking met een van onze auteurs of ben je al flink op weg met je boek maar wil je graag worden bijgestaan door een redacteur met de juiste ervaring, neem dan contact met ons op voor een kennismakingsgesprek.

 

Van onze redactie.