Boek schrijven: 8 tips


Boek schrijven: 8 tips

Gepubliceerd op: 18-05-2023

Wat houdt het precies in, een boek schrijven en waar begin je precies aan? Lees over de wonderlijke wereld van het tot stand brengen van je eigen boek.

Het schrijven van een boek is niet iets wat je in een paar weken doet. Het is, voor de meeste mensen althans, een reis vol creativiteit, doorzettingsvermogen en soms ook zelfontdekking. Het schrijfproces begint bijvoorbeeld met een vonk van inspiratie, een idee dat voor jou werkelijk relevant is en, als je er langer over nadenkt, ook voor anderen. Misschien is het een personage dat in je gedachten opduikt, een plotwending die je intrigeert, of simpelweg een brandend verlangen om je verhaal met de wereld te delen omdat het relevantie heeft, omdat mensen ervan moeten weten of over moeten leren. 

Heb je zelf een goed idee voor een boek of wil je bijvoorbeeld je levensverhaal opschrijven? Lees meer over het magische proces van een boek schrijven. Deze 8 tips zullen je helpen bij het tot stand brengen van een boek.

Discipline

Een belangrijk aspect - zo niet het belangrijkste - van het schrijven van een boek is discipline. Voor veel aspirant schrijvers werkt het goed om een schrijfschema op te stellen. Schrijf je bijvoorbeeld bij voorkeur in de ochtend, plan dan vaste tijden om te schrijven. Regelmaat zorgt voor rust. Schrijf ook als je geen inspiratie hebt. Schrijven is een ambacht en het vergt oefening. Door consistent te schrijven, ontwikkel je niet alleen je vaardigheden, maar train je ook je creatieve spieren om op commando te werken. Uiteindelijk komt een boek schrijven ook neer op zitten en schrijven, en dus zituren maken. 

De beste omgeving

Het vinden van een geschikte schrijfomgeving kan ook helpen bij het schrijfproces. Creëer een ruimte waarin je je comfortabel voelt en vrij kunt denken. Sommige schrijvers hebben behoefte aan complete stilte, terwijl anderen juist gedijen bij achtergrondgeluiden. Experimenteer en ontdek wat voor jou het beste werkt. Voor veel mensen die een boek schrijven of voornemens zijn aan een boek te beginnen, werkt het om op een plek te zitten met uitzicht. Wat jouw voorkeur ook heeft, kies voor een plek die goed voelt, want op zo'n plek zul je sneller tot creativiteit komen.

De innerlijke criticaster; gewoon negeren

Een belangrijke tip is om de innerlijke criticus opzij te zetten tijdens het schrijfproces. Laat je creativiteit stromen zonder je zorgen te maken over perfectie. Het eerste concept van je boek zal waarschijnlijk ruw en ongepolijst zijn, en dat is volkomen normaal. De kunst is om de woorden op papier te krijgen en de basis van je verhaal vast te leggen. Je hebt nog genoeg tijd om het te verfijnen en te bewerken in latere stadia. Dat stemmetje in je hoofd dat zegt dat het allemaal niet goed genoeg is, mag je volop negeren.

Onderzoek doen

Een boek schrijven betekent soms ook dat er onderzoek gedaan moet worden. Of je nu een fictief verhaal schrijft dat zich afspeelt in een andere tijd of een non-fictieboek waarin je bepaalde onderwerpen behandelt, nauwkeurigheid en authenticiteit zijn essentieel. Bestudeer het onderwerp grondig, doe interviews indien nodig, en zorg ervoor dat je een stevige basis hebt voordat je verder gaat met schrijven.

Solitaire wereld

Het schrijven van een boek is in zekere zin een eenzame exercitie, uiteindelijk doe je het altijd alleen, maar dat betekent niet dat je er ook helemaal alleen voor staat. Zoek steun en feedback van anderen. Sluit je aan bij schrijfgroepen, neem deel aan workshops of zoek een ervaren redacteur. Het delen van je werk met anderen kan waardevolle inzichten en suggesties opleveren die je verder kunnen helpen. Heb je alles geprobeerd en ben je tot de conclusie gekomen dat een boek schrijven gewoon niet jouw ding is, dan is er altijd de optie om een ghostwriter jouw boek te laten schrijven.

Op zoek naar hulp bij het schrijven? Bij Stijlfiguur tekstbureau B.V. kijken we graag hoe we je kunnen helpen met het tot stand brengen van jouw boek. Neem contact op.

Vastlopen tijdens een boek schrijven

Zoals gezegd kan een boek schrijven uitdagend zijn, maar wat zijn nou precies de grootste struikelblokken die mensen ervan weerhouden een boek af te maken? De drie belangrijkste elementen die roet in het eten gooien tijdens een boek schrijven zijn:

•           Gebrek aan structuur en planning;

•           Zelfkritiek en perfectionisme;

•           Twijfel over de relevantie van je boek.

Een van de belangrijkste redenen waarom schrijvers vastlopen, is het ontbreken van een solide structuur en een duidelijk plan. Het schrijven van een boek vereist een stevige basis, een overkoepelend raamwerk waarin het verhaal kan gedijen. Zonder een duidelijk doel, een goed uitgewerkte plot en personages, kan het schrijfproces ontsporen.

Wat te doen: Neem de tijd om een gedegen planning te maken voordat je begint met schrijven. Ontwikkel een sterke plot, ken je personages en creëer een chronologische volgorde van gebeurtenissen. Een overzicht, een storyboard of een gedetailleerd schema kan enorm behulpzaam zijn om je schrijfproces op koers te houden.

Zelfkritiek en perfectionisme

Zelfkritiek - je weet wel; die innerlijke criticaster die eerder al ter sprake kwam - maar ook perfectionisme zijn populaire redenen om de handdoek bij het boek schrijven dan maar helemaal in de ring te gooien. Schrijvers hebben niet zelden hoge verwachtingen van zichzelf en streven naar een perfecte eerste versie van hun boek. Maar het obsessief herzien en redigeren van elk woord kan leiden tot volledige verlamming en het vastlopen van het schrijfproces. Het is belangrijk om te onthouden dat een eerste versie ruw en ongepolijst mag zijn, of zelfs helemaal waardeloos. Kwaliteit laat soms vele versies op zich wachten. Het is allemaal onderdeel van het proces.

Wat te doen: Sta jezelf toe om vrij te schrijven zonder je zorgen te maken over perfectie. Accepteer dat de eerste versie van je boek een werk in uitvoering is. Negeer je innerlijke criticus en focus op het vastleggen van je ideeën en verhaal. Je kunt later terugkomen om te bewerken en te verfijnen, dat is zelfs het leukste deel van het schrijfproces!

Gebrek aan motivatie en doorzettingsvermogen

Het schrijven van een boek is een langdurig proces en kan soms ontmoedigend zijn. Schrijvers kunnen de motivatie verliezen of worstelen met doorzettingsvermogen, vooral als ze geconfronteerd worden met uitdagingen, zelftwijfel of een drukke levensstijl. Het kan gemakkelijk zijn om afgeleid te worden en het schrijfproces op de lange baan te schuiven. Dat is dan ook een veelgebruikt excuus om er maar helemaal mee op te houden, dat boek schrijven. 

Wat te doen: Blijf gefocust op je doel en omarm de discipline van het schrijven maar ook de dagen waarop het even minder lekker gaat. Het hoort er allemaal bij. Zolang je niet opgeeft, weet je zeker dat er uiteindelijk een boek komt. 

Wil je meer weten over een boek schrijven of hulp bij het schrijven van een professionele schrijven of redacteur, neem vrijblijvend contact op.

Van onze redactie.