De HBO scriptie. Het laatste struikelblok


De HBO scriptie. Het laatste struikelblok

Gepubliceerd op: 12-10-2021

Je scriptie schrijven; de laatste fase van je studie. Het einde is in zicht, of toch niet.. In Nederland worstelen, in het bijzonder HBO studenten, met het afronden van hun scripties. In plaats van een semester, zijn studenten soms jaren bezig met afstuderen. Een eindeloos gepingpong tussen student en docent en feedbackronde na feedbackronde. Hoe kan dat?

Hoe tackle je de worsteling van het scriptie schrijven?

Er zijn een aantal belangrijke redenen dat het proces van scriptie schrijven bij veel studenten op z'n zachtst gezegd 'moeizaam verloopt' en die hebben lang niet allemaal te maken met gebrek aan kennis of kunde van de student zelf. Toch blijft de worsteling met het afronden van de scriptie voor veel studenten een pijnlijk punt. Rondom externe hulp inschakelen bij het scriptie schrijven, bestaat dan ook de nodige schaamte.

Studenten hangen (begrijpelijk) liever niet aan de grote klok dat ze hulp van een tekstbureau, studiebegeleider of zelfs een ghostwriter scriptie inschakelen om eindelijk dat begeerde papiertje eens te bemachtigen. Toch reiken steeds meer studenten uit naar externe hulp voor het laten schrijven van hun scriptie, of dan in elk geval een vorm van intensieve begeleiding bij de afronding van de scriptie.

Hogere eisen HBO scripties sinds 2012

Als student zou je natuurlijk het liefst fluitend door het hele traject van scriptie schrijven lopen, maar dat is helaas voor lang niet alle studenten weggelegd. Het probleem begon in 2012 toen het Ministerie van Onderwijs besloot dat de kwaliteit van HBO scriptie onder de maat was. De conclusie werd getrokken dat er aan de HBO scripties hogere eisen gesteld moesten worden. Om als student je HBO diploma te halen, moest je – min of meer van de ene op de andere dag - een wetenschappelijk route afleggen en daar waren de meeste HBO studenten niet op voorbereid.

De hogere eisen die aan de HBO scripties werden gesteld, werden niet vergezeld van een begeleidend traject of extra onderwijs om studenten voor te bereiden op de intensiteit van het schrijven en uitvoeren van academisch onderzoek. HBO studies zijn meer praktijkgericht. Op universiteiten leren studenten middels vakken als academische vaardigheden 1 en 2 al in een vroeg stadium hoe onderzoek tot stand komt. Er worden daarnaast, en afhankelijk van de opleiding, regelmatig schrijfopdrachten uitgevoerd; essays, papers etc. Een student gaat in dit geval beter voorbereid het proces van scriptie schrijven in tegen het eind van de studie. Dit voorrecht geniet de HBO student geenszins.

Ben je zelf aan het ploeteren om je scriptie af te schrijven, bekijk dan eens deze handige tips academisch schrijven. Academische vaardigheden kun je jezelf aanleren. Mocht je toch hulp nodig hebben, neem gerust contact op. 

In het diepe gegooid

HBO studenten worden veelal in het diepe gegooid. Kwaliteiten die nodig zijn voor het schrijven van een scriptie moet een student zich gaandeweg - door de jaren heen - eigen maken. Dat vergt oefening, en die oefening wordt niet (voldoende) in het HBO onderwijs geboden. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat de vraag naar ghostwriters voor scripties vanaf 2012 aanzienlijk toenam.

Op marktplaats worden er inmiddels kant en klare scripties te koop aangeboden (niet aan te raden) en er zijn meer dan honderd bureaus actief die de scriptie schrijven service aanbieden. Uit onderzoek bleek dat met name vanaf 2014, twee jaar naar de invoer van de hogere eisen door het Ministerie van Onderwijs, 15.7% van de studenten hun werk weleens uitbesteed. Dat gaat dan niet enkel en alleen om scriptie laten schrijven maar ook om ander schoolwerk zoals essays en verslagen. Dat percentage lag in de veertig jaar daarvoor op slechts 3.5%.

De ene opleiding is de andere niet

Hoewel de algemene teneur duidelijk is voor de HBO'er, verschilt de mate van handhaving van de hogere eisen voor de HBO scriptie wel per opleiding. InHolland nam de eisen vanwege een schandaal in 2010 waarin een illegale diploma route werd blootgelegd, extreem serieus. Om dit negatieve imago om te buigen werden de nieuwe eisen juist bij deze opleiding extreem streng opgevolgd. Inholland is in deze compensatiedrang zo ver doorgeslagen dat afstuderen voor veel studenten een werkelijke crime is geworden. Het aantal studenten dat afstudeerde, daalde aanzienlijk.

Scriptie laten schrijven legaal?

De vraag is altijd weer: Is het legaal om je scriptie te laten schrijven door een externe partij? En in het verlengde van deze vraag; Wanneer een student vastloopt, jarenlang, is het dan niet noodzakelijk om een intensievere hulp in te schakelen dan de hulp die door opleidingen zelf wordt geboden. Hoe ver ga je daar vervolgens in?

Vaak is de investering in een vorm van intensieve scriptiebegeleiding, goedkoper dan het nog maar weer een jaar studiegeld betalen. Dan is de afweging voor een student vaak makkelijk gemaakt. Wat betreft de legaliteit kan worden gesteld dat ghostwriting van academisch werk ansich is toegestaan. Maar het uitbesteden van je scriptie wordt door onderwijsinstellingen wel als fraude gezien. 

Scriptie uitbesteden of intensieve begeleiding?

Je scriptie helemaal laten schrijven door een ghostwriter kan tegenwoordig maar uiteindelijk gaat het erom dat de student begrijpt wat hij met zijn onderzoek aan het doen is. Een intensieve vorm van studiebegeleiding waarbij de student ook met het schrijven wordt ondersteund, kan in veel gevallen zorgen voor een belangrijke stijging in de leercurve en begrip van het eigen onderzoek en uiteindelijk (en ultiem) ook tot het afstuderen met een voldaan gevoel.

Wil je meer weten over je scriptie laten schrijven of intensieve hulp bij je scriptie, neem dan gerust eens contact op. Stijlfiguur zet zich sinds 2014 intensief in om vastgelopen studenten weer op weg te helpen met geweldige resultaten en blije studenten als gevolg. We werken met een team van ervaren schrijvers en begeleiders binnen diverse valgebieden.

 

 

Van onze redactie.