Deze 5 dingen moet je vooral NIET doen als je een boek aan het schrijven bent


  • Home
  • Schrijverslab
  • Deze 5 dingen moet je vooral NIET doen als je een boek aan het schrijven bent

Deze 5 dingen moet je vooral NIET doen als je een boek aan het schrijven bent

Gepubliceerd op: 30-09-2020

Ben je een boek aan het schrijven? Dan loop je vast regelmatig tegen je eigen beperkingen aan die je in het proces van je boek schrijven belemmeren. Hieronder 5 dingen die je NIET moet doen als je een boek aan het schrijven bent.

1. Te dicht op je huid schrijven

Zeker bij een eerste boek, schrijven we graag over onze eigen ervaringen. De meeste debuutromans zijn autobiografisch of in elk geval semi-autobiografisch en verhalen over de belangrijkste thema's in het leven van de schrijver. Dat kan van alles zijn, en in hoeverre dat verpakt is in een fictief jasje, hangt af van de auteur en zijn stem.

Wat je NIET moet doen als beginnend schrijver is te dicht op je huid schrijven, dat woordje 'te' is vooral belangrijk, want met dicht op de huid schrijven is niets mis, je wilt alleen niet dat het zo dicht op de huid is geschreven dat de emoties van het vel afspatten. Dat gaat ten kosten van de kwaliteit en leesbaarheid van je boek. Het werkelijk verwerken van emoties kun je beter in je dagboek doen. Literatuur kan ontstaan wanneer de afstand tot ervaringen groot genoeg is.

2. Je familie om hun mening vragen

Vertrouw nooit je familie! Je vader, moeder, broers of zussen zijn de laatste die je hun ongezouten mening zullen geven of de leesbaarheid van je boek. Dat geldt trouwens ook voor je beste vrienden. Ga dan ook niet uit van de mening van je naasten, maar reik uit naar iemand die er verstand van heeft. Misschien ken je iemand in je omgeving die graag leest, of iemand die iemand kent die het leuk lijkt om mee te lezen.

Wat je ook kunt doen is uitreiken naar een professional om een onderbouwde mening te krijgen over het boek waar je mee bezig bent. Je bent niet gebaat bij fluwelen handschoentjes als het om de voortgang van je boek gaat. De echte ontwikkeling zit hem in eerlijkheid, daar waar het pijn doet. Een goede schrijver, durft zijn schrijfsels te herzien, weg te gooien indien nodig, en weer opnieuw te beginnen. 

3. Het in 1 keer af willen hebben

Als je ergens aan begint, wil je het graag afmaken. Daar is natuurlijk niets mis mee en dat geldt eigenlijk voor alles, maar in het bijzonder voor het schrijven van een boek, want het proces van een boek schrijven is nogal turbulent. Het kent hoge hoogte, diepe dalen en stugge impassen. Wat je dan ook niet moet doen is proberen haast te maken als je schrijft.

Schrijven is stilstaan, om je heen kijken, en laten vloeien wat komt alsof je door je droom wandelt. Schrijven is ogen dicht en springen. De beste stukken schrijf je in ontspanning, en niet in stress of met de idee dat het meteen je magnum opus moet worden. Dat betekent niet dat je geen doelen mag stellen, of zelfs deadlines, maar doe het vanuit ontspanning en ben gewoon een beetje aardig voor jezelf als het een dagje niet zo lekker gaat.

4. Een andere schrijver nadoen

We hebben allemaal zo onze muzes; de schrijvers waar we tegenop kijken, die ons inspireren en tot schrijven aanzetten. Hoewel lezen zeker helpt om je schrijverschap te ontwikkelen, is het niet handig om te proberen een andere schrijver na te doen. Dat 'papegaaien' resulteert namelijk vliegensvlug in zeer onwaarachtig taalgebruik en daar prikt iedere lezer doorheen.

De kunst van schrijven is het vinden van je eigen stem. Dat gaat met vallen en opstaan, en met horten en stoten maar dat hoort erbij. Schrijven is een radicaal persoonlijk proces. Probeer jezelf uit te vinden, niet een versie van een andere schrijver die je graag leest. De reden dat je hem of haar zo goed vindt, is waarschijnlijk dat zijn of haar stem je aanspreekt en je daarin iets herkent van jezelf. Thema's kunnen overlappen, ervaringen ook, maar niet je stem; je stem maakt jou uniek als schrijver.

5. Je boek in de prullenmand gooien

Natuurlijk komen we allemaal weleens in de verleiding om het boek dat we aan het schrijven zijn in de prullenmand te gooien. Ineens denk je: Wat een prut! Je leest je manuscript door en ziet het gewoon niet meer. Wat je gisteren of vorige week nog prachtig vond, voelt nu als een lullig stukje tekst, gekunsteld, iets om je voor te schamen.

De waarheid zal zoals altijd wel in het midden liggen, maar als je in een dergelijk destructieve bui bent - waar we allemaal weleens in ronddolen - gooi dan alsjeblieft je manuscript niet in de prullenmand maar leg het even weg voor een paar dagen of een week. Soms is even niet schrijven de beste manier om weer op stoom te komen.

Ben je een boek aan het schrijven en wil je hulp van een professionele redacteur, neem eens contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. We zijn benieuwd naar je verhaal.

 

Van onze redactie.