Echt goede tekstschrijvers. Hoe vind je die?


Echt goede tekstschrijvers. Hoe vind je die?

Gepubliceerd op: 02-03-2023

Tekstschrijvers zijn er in Nederland rond de 6500. Dat klinkt als een weelde van schrijftalent, maar de ene tekstschrijver is de andere niet en het vraagt een zorgvuldig oog om kwaliteit in tekstschrijvers te onderscheiden.

Dat roept meteen de vraag op hoe we precies onderscheid kunnen maken in tekstschrijvers, het werk dat zij doen, en de kwaliteit die zij leveren? Er zijn schrijvers die zich richten op meer commercieel ingerichte opdrachten, er zijn schrijvers die vooral projecten met een lange adem aangaan, die boeken schrijven en essays, er zijn literaire schrijvers en populaire tekstschrijvers en natuurlijk zijn er journalisten. Hoe vind je de beste voor jou?

Type tekstschrijvers

Een groot deel van de tekstschrijvers in Nederland richt zich op het schrijven van copy. Als we het hebben over copy moeten we denken aan teksten voor websites en bijvoorbeeld folders en andere kopij van veelal bedrijven. Dat kan gaan om kleine bedrijven maar ook om grote merken en firma’s of organisaties.

Tekstschrijvers die webcopy verzorgen, hebben vaak andere kwaliteiten dan auteurs die zich richten op het schrijven van boeken of bijvoorbeeld scripties. Dat wil echter niet zeggen dat het een het ander uitsluit. Een copywriter die veel webcontent levert, kan ook een goeie romanschrijver of journalist zijn.

Tekstschrijvers SEO

Binnen de verschillende disciplines van het schrijverschap ligt de nadruk ook op verschillende aspecten van tekst en schrijven. Tekstschrijvers die zich bezighouden met copy zijn over het algemeen meer commercieel ingesteld. SEO-schrijvers bijvoorbeeld, die zich specialiseren in het optimaliseren van de vindbaarheid van websites, zijn veel systematischer bezig dan tekstschrijvers die meer creatieve projecten uitvoeren.

Wat we vaak horen van creatieve schrijvers, is dat ze liever geen rekening houden met een specifiek aantal zoekwoorden omdat dit soort eisen hen in hun vrijheid beknotten en in de weg staan te schrijven hoe ze willen. SEO wat zoveel betekent als Search Engine Optimalization, kan als je niet uitkijkt als tekstschrijver inderdaad ten koste gaan van de kwaliteit van het geschrevene.

Tekstschrijvers voor socials

Hoewel we steeds vaker horen dat de ontlezing in Nederland drastisch toeneemt, hebben we tegelijkertijd nog nooit zo veel naar beeldschermen gekeken en, jawel, gelezen! Sociale media bestaan voor een groot deel uit beeld maar die beelden gaan in bijna alle gevallen gepaard met tekst en die moeten geschreven worden.

Hoewel we zien dat ook niet-tekstschrijvers zich rustig wagen aan toelichtende teksten bij geposte beelden (met alle taalfouten van dien), zijn er ook veel tekstschrijvers die de sociale media van bedrijven bedienen en teksten verzorgen. Het schrijven van teksten voor sociale media vraagt weer om een heel ander gevoel en, heel kort gezegd, de meest succesvolle accounts zijn de accounts die een persoonlijke snaar raken en dat op een zo’n natuurlijke manier doen.  

Tekstschrijvers boeken

Tekstschrijvers die zich richten op het schrijven van boeken zoals biografieën, levensverhalen en wetenschappelijke onderwerpen, richten zich meer op langer proza en zijn in de meeste gevallen minder commercieel ingesteld. Deze tekstschrijvers zullen de kwaliteit van teksten niet ten koste laten gaan van een bepaalde dichtheid in zoekwoorden die gebruikt zouden kunnen worden om beter vindbaar te worden.

Schrijfprojecten van tekstschrijvers die boeken schrijven hebben een langere adem en gaan vanzelfsprekend meer de diepte in. Het zijn deze schrijvers die vaak veel belang hechten aan affiniteit met het onderwerp, logisch want ze gaan met de opdrachtgever en met de thematiek van een verhaal een langetermijnproces aan en dan moet het wel een project zijn waar ze verbinding mee voelen.

Kwaliteit en talent van tekstschrijvers

Dat de ene tekstschrijver de andere niet is, staat buiten kijf maar hoe weet je nou of je een schrijver inschakelt die goed is in zijn vak en die past bij hetgeen waar jij hem voor nodig hebt? Bij Stijlfiguur tekstbureau B.V. merken we dat klanten vaak best onzeker zijn over het kiezen van een schrijver.

Een belangrijke factor bij het kiezen en selecteren van tekstschrijvers die bij jou of jouw project passen, of het nu gaat om boekenschrijvers of tekstschrijvers die zich richten op website teksten, folders etc, is ervaring. Bij Stijlfiguur tekstbureau B.V. maken we bijvoorbeeld onderscheid tussen junior en senior tekstschrijvers.

Quotes of pilot opdrachten

Ook als je zelf opzoek bent naar tekstschrijvers kun je vaak makkelijk achterhalen hoeveel ervaring schrijvers precies hebben. Het staat je natuurlijk altijd vrij om stukken op te vragen ter lezing of quotes van klanten waar tekstschrijvers eerder mee gewerkt hebben. Uiteindelijk is het ook een deel persoonlijk smaak en stijl en moet dat laatste passen bij de opdracht die je in handen hebt.

Ervaring kan geen kwaliteit van garanderen maar het geeft wel een aardige indruk en schept vaak, terecht, veel vertrouwen in een goed verloop van de samenwerking. Ten laatste kun je als opdrachtgever natuurlijk ook altijd vragen om een pilot opdracht. Houd er daarbij rekening mee dat schrijvers ook proefopdrachten niet gratig doen.

Schrijven kun je leren?

Natuurlijk heeft de ene tekstschrijver meer gevoel en talent voor taal, maar schrijven kun je tot op zekere hoogte ook leren en dan vooral het technische gedeelte van het schrijverschap. Een tekstcorrector die is opgeleid om boeken of teksten persklaar te maken, heeft geleerd om als een echte taalpurist naar teksten te kijken. Een corrector weet van de hoed de rand als het gaat om spelling, grammatica, interpunctie, komma’s, d’tjes en t’tjes. Dat zijn zaken die aangeleerd kunnen worden.

De mate van creativiteit en vindingrijkheid van tekstschrijvers, dat zijn talenten die meer aangeboren zijn en waar je graag op stuit als je op zoek bent naar goed tekstschrijvers. Talent voor schrijven herken je aan een zeker gemak waarmee iemand een tekst tot stand brengt. Je herkent een goede tekst aan de aansprekelijkheid waarmee het geschreven is. Goede schrijvers hebben ook gevoel voor ritme waardoor teksten altijd een fijne cadans hebben, een ritme dat bijdraagt aan een bepaalde stem die jij prettig of misschien juist onuitstaanbaar kan vinden, beide goed want kennelijk doet een tekst dan iets met je.

Tekstschrijvers en ghostwriting

Iedere schrijver heeft zijn eigen persoonlijke stijl. Die stijl kan soms vlot en persoonlijk zijn, zakelijk en correct, ondeugend, empatisch, literair of simpel. De stijl van tekstschrijvers vormt zich met de jaren maar hoe zit het dan met ghostwriting en tekstschrijvers? Ghostwriting is het proces van schrijven waarbij een tekstschrijver in de huid kruipt van iemand anders en teksten schrijft alsof ze door deze persoon zelf geschreven zijn.

Het vermogen om teksten vanuit andere mensen te schrijven is bijzonder en niet voor iedereen weggelegd. Het vraagt een zekere mate van empathie om als schrijver van stem te wisselen. Tekstschrijvers die zich bekwamen in het vak van ghostwriter zijn over het algemeen erg getalenteerd en flexibel met de pen.

Tekstschrijvers gezocht

Ben je op zoek naar tekstschrijvers voor ghostwriting projecten? Bij Stijlfiguur tekstbureau B.V. werken we met ervaren ghostwriters die een boek uit jouw naam kunnen schrijven. We hebben jarenlange ervaring met het samenstellen van een pool zeer getalenteerde tekstschrijvers. We werken met gepubliceerde en gevierde tekstschrijvers die vaak meerdere boeken op hun naam hebben staan.

Omdat we met veel van onze tekstschrijvers al jaren samenwerken, kunnen we goed inschatten wat jij als opdrachtgever nodig hebt. Omdat we de juiste match tot stand willen brengen, maken we dan ook altijd graag eerst vrijblijvend kennis. In een eerste gesprek tasten we af wat de vraag en het verhaal precies is, en met welke auteur je het beste geholpen zou zijn.

Neem contact op. We denken graag met je mee.

Van onze redactie.