Een ghostwriter inhuren: Hoe, wat en waar?


Een ghostwriter inhuren: Hoe, wat en waar?

Gepubliceerd op: 07-07-2020

Hoe vind je een goede ghostwriter? Luister naar het interview op The School of Growth Writing of lees hier de samenvatting.

Darius Lukas interviewde Eveline Vreeburg over ghostwriting. Wat is het? Wie doet het en waar moet je wezen? We hebben van het hele interview een kleine samenvatting gemaakt. Alles over ghostwriting; lees het hieronder!

Hoe vind je een goede ghostwriter?

Dat was een van de eerste vrager van schrijftrainer Darius Lukas. Ghostwriting is een specifiek soort schrijven. Bij ghostwriting is er aan de kant van de schrijver, sprake van het afstaan van alle copyrights. Dat wil zeggen dat het geschrevene wordt gekocht door de klant en door hem of haar kan worden gebruikt onder eigen naam en voor welk doel dan ook. In principe kan iedereen een ghostwriter inhuren die iets van waarde te vertellen heeft maar geen talent voor de pen.

Ghostwriting als dienst wordt steeds vaker aangeboden op het internet. Koppen met 'Ghostwiter gezocht' of 'Ik zoek een ghostwriter' kom je regelmatig tegen als je de speurtocht naar een goede ghostwriter start. In Nederland maar ook internationaal zijn er vele ghostwriters die zich aanbieden, via eigen kanalen of agentschappen maar waar vind je nu de beste?

Ben je op zoek naar een goede ghostwriter dan is enig vooronderzoek aan te raden, want alleen met de beste match ontstaat er ook goede content. Ga dus niet zomaar met de eerste ghostwriter in zee die je tegenkomt, maar neem rustig de tijd om te kijken wat er allemaal in de aanbieding is. Ga eerst het gesprek aan en kijk of het klikt met de ghostwriter die je gevonden hebt. Een ghostwriter die voor jou teksten schrijft, zal pogen om jouw stem als basis te nemen en vervolgens zijn schrijftalent aanwenden om van jou idee een concreet en inspirerend verhaal te maken.

Maak eerst concreet wat JIJ wilt

Voor we voortborduren op het vinden van de juiste ghostwriter, is het van belang om te melden dat je natuurlijk voor jezelf ook op een rijtje moet hebben waar je precies naar op zoek bent. Met wat voor persoon werk jij graag samen? Wat is belangrijk voor jou?

Wil je iemand die snel werkt, een Pietje precies, iemand om mee te sparren of iemand aan wie je alles uit handen kunt geven zodat je er geen omkijken meer naar hebt? Belangrijk dus om bij jezelf te raden te gaan wat je zoekt in een ghostwriter. Hij zal ten slotte jou representeren, als mens maar ook als schrijver.

Een ghostwriter kan je helpen met het volledig schrijven van bijvoorbeeld een boek, maar wat veel mensen niet weten is dat een ghostwriter je ook kan helpen met het vinden van een stem op teksten die je al geschreven hebt. Een ghostwriter inhuren om jouw bestaande teksten naar een hoger plan te tillen is dan ook altijd een goed idee, want juist een goede ghostwriter zal waken dat het jouw tekst blijft.

Het moet er natuurlijk niet de tik bovenop liggen dat een ghostwriter jouw teksten heeft geschreven als je een boek of andere content onder je eigen naam wilt publiceren, dus zal de ghostwriter de nuance moeten bewaken van het geschrevene. Of een ghostwriter daartoe in staat is, hangt voor een groot deel af van zijn inlevingsvermogen en het talent om in de stem van een ander tot schrijven te komen op waarachtige wijze. Kortom: een goede ghostwriter vind je door goed te zoeken en niet over een nacht ijs te gaan.

Op zoek naar een ghostwriter, neem eens contact op

Wanneer een ghostwriter inhuren?

Een ghostwriter inhuren kun je doen als je een geweldig boekidee hebt, een inspirerend verhaal of als je geen talent voor schrijven hebt, maar wel iets te vertellen. Ghostwriters schrijven boeken, maar ook verhalen, blogs en non-fictiewerk. Een echt goede ghostwriter kan de taal vinden voor jouw inspiratie zodat het niet verloren gaat. Dat is de schoonheid van de kruisbestuiving tussen inspiratie en schrijftalent. Samenwerken met een goede ghostwriter kan een waardevolle en inspirerende ervaring zijn, ten minste; als je met de juist ghostwriter in zee gaat.

Benieuwd naar het hele interview? Kijk en luister op The School of Growth Writing 

Van onze redactie.