Ghostwriter. Hoe word je dat?


Ghostwriter. Hoe word je dat?

Gepubliceerd op: 19-03-2022

'Ghostwriter' is een Engelse term, maar inmiddels volledig geïntegreerd in de Nederlandse taal. Hoe word je een ghostwriter en wat maakt een schrijver geschikt voor het ghostwriterschap?

'Ghostwriter' een veelgebruikte term wereldwijd, want ghostwriting en ghostwriters zijn alom vertegenwoordigd in diverse branches. Zowel particulieren als bedrijven reiken uit naar ghostwriters. Een ghostwriter wordt ingeschakeld om teksten (in de breedste zin van het woord) voor een ander te schrijven. Vertaald naar het Nederlands; 'spookschrijvers' schrijven boeken, columns, artikelen en speeches. Bij Stijlfiguur tekstbureau richten we ons met een team van professionele auteurs voornamelijk op het schrijven van boeken (fictie en non-fictie), biografieën en levensverhalen en wetenschappelijk onderzoek.

Hoe word je een ghostwriter? Voorbereiding is het halve werk

Ben jij van plan om als ghostwriter aan de slag te gaan, dan zijn er een aantal zaken om in overweging te nemen. De belangrijkste nemen we graag met je door. Schijftalent nemen we bij Stijlfiguur graag onder onze hoede. Met het aangaan van een samenwerking, zorgen wij er dan ook voor dat er duidelijk voorwaarden zijn zodat je als ghostwriter en schrijver van een boek in naam van de klant, weet waar je aan toe bent.

We hebben standaard voorwaarden maar kijken per project altijd naar specifieke belangen en details, zowel voor de schrijver als voor de klant. Ieder boekproject is uniek. We zorgen voor aanvang van een samenwerking dat de ghostwriter zich vrij en veilig voelt om te schrijven en zijn talent de ruimte te geven om tot bloei te komen. Zo ontstaan de mooiste projecten.

De juiste balans en het loslaten van trots

Wanneer je als schrijver of ghostwriter een boek voor een ander schrijft, en je hierbij de auteursrechten overdraagt aan de klant, dan vergt dat soms ook het loslaten van trots. De klant kan ten slotte met jouw woorden aan de haal gaan. Hij kan het door jou geschreven boek verkopen onder zijn naam. Bedenk je dus wel vooraf als auteur, of je dit ziet zitten. De meest succesvolle en ervaren schrijvers van Stijlfiguur tekstbureau weten de juiste creatieve balans te vinden. Zij behouden enige afstand tot het geschrevene, maar leggen wel honderd procent van hun schrijftalent en vakmanschap in het werk. Zo ontstaan er bijzondere en regelmatig ook succesvolle boeken.

Sssst...

Belangrijk! We tekenen in de meeste gevallen bij aanvang van een boekproject een non-disclosure agreement. Zowel de ghostwriter als de medewerkers van Stijlfiguur tekstbureau verklaren hierin niet over het boek of het boekidee te spreken. Het is dus belangrijk dat je niet over het project met andere mensen of collega's praat wanneer er zo'n geheimhoudingsovereenkomst getekend is. Niet in alle gevallen wordt er trouwens zo'n verklaring ondertekend. Wanneer het een levensverhaal betreft dat voornamelijk voor kinderen en familie bedoeld is, is zo'n overeenkomst vaak niet nodig. Let er hoe dan ook op dat je als ghostwriter niet altijd vrijelijk over je werk kunt spreken.

De perfecte schaduwschrijver

Om nog maar wat synoniemen te noemen. Wat maakt een schrijver geschikt voor het ghostwriterschap, het spookschrijven of schaduwschrijven? Natuurlijk een goede pen maar ook het vermogen om in verschillende stijlen te schrijven en je als schrijver dienstbaar op te stellen. Ghostwriting vraagt, met andere woorden, om een lenigheid van geest en pen.

Veel auteurs die boeken of levensverhalen schrijven voor Stijlfiguur tekstbureau ervaren dit als een verrijking van het eigen schrijverschap omdat schrijven in naam van een ander toch ook weer wat geestelijke ruimte geeft en regelmatig ook een totaal andere invalshoek dan bij het eigen werk.

Ben jij zelf bezig met een boek en wil je de hulp van een ghostwriter inschakelen? Neem dan gerust eens contact met ons op om te kijken wat de mogelijkheden zijn van een ghostwriter inschakelen.

 

 

Van onze redactie.