Ghostwriting: Het nieuwe normaal


Ghostwriting: Het nieuwe normaal

Gepubliceerd op: 14-02-2023

Ghostwriting, sinds de boeken Kieft en Gijp weet iedereen wat het is. Maar wie kiest er voor ghostwriting en hoe werkt ghostwriting in de praktijk?

Het is moeilijk om te achterhalen hoeveel mensen een ghostwriter inhuren voor het schrijven van een boek, artikel of bijvoorbeeld een scriptie. Spookschrijver; de naam draagt de betekenis al in zich; de ghostwriter blijft onzichtbaar, als een spook.

Iemand die ghostwriting als dienst overweegt, wil niet dat anderen weten dat ze een boek of scriptie niet zelf geschreven hebben. Ze publiceren het werk dan ook onder hun eigen naam. Een enkele keer wordt de ghostwriter voor een boek wel bekend gemaakt, maar strikt genomen kunnen we dan niet meer van ‘ghostwriting’ spreken, wat ons brengt bij de vraag wat ghostwriting nu precies inhoudt?

Ghostwriting betekenis

Een ghostwriter inhuren doe je als je zelf niet kunt of niet in staat bent te schrijven. Ghostwriting houdt in dat iemand anders een tekst, bijvoorbeeld een boek, voor je schrijft, terwijl je zelf je naam aan het geschrevene verbindt. De auteursrechten worden bij ghostwriting dus helemaal overgedragen aan de opdrachtgever; degene die de dienst ‘ghostwriting’ afneemt. Een ghostwriter wordt ook wel schaduwauteur genoemd omdat hij in de schaduw van zijn opdrachtgever opereert of schrijft.

Ghostwriting; bekende boeken 

Een ghostwriter is een professionele auteur en in sommige gevallen ook een gepubliceerd schrijver. Omdat het schrijven van boeken tegenwoordig financieel steeds minder oplevert, zijn de meeste auteurs genoodzaakt om schrijfklussen aan te nemen naast het schrijven van de eigen (literaire) fictie en non-fictie. Ook bekende namen werken soms op de achtergrond aan boeken als schaduwauteur. Een bekende ‘ghostwriter’ en journalist is Michel van Egmond die de bestsellers Kieft en Gijp schreef. Je zou kunnen stellen dat Van Egmond niet alleen Kieft en Gijp op de kaart heeft gezet, maar ook het fenomeen ghostwriting.

Ghostwriting in de praktijk

Hoewel de betekenis van ghostwriting doet vermoeden dat een opdrachtgever zelf helemaal niets doet, blijkt in de praktijk wel dat een schrijver of ghostwriter en degene die hem, haar of hen inhuurt wel degelijk samenwerken om tot een boek te komen. De opdrachtgever heeft meestal helder in zijn hoofd wat hij op papier wil hebben en om die kennis over te brengen moet hij intensief met de schrijver in gesprek. De meeste boeken worden dan ook geschreven op basis van interviews en contactmomenten tussen de ghostwriter en de opdrachtgever. Soms zijn er van een boek al delen tot stand gekomen en is de opdrachtgever vastgelopen bij de afronding of het afmaken van een boek. Ook dan kan ghostwriting uitkomst bieden.

Ghostwriter en opdrachtgever

Bij Stijlfiguur tekstbureau B.V werken we in bijna alle gevallen met op maat gemaakte pakketten die we samenstellen op basis van de wensen van de opdrachtgever aangaande ghostwriting en wat er al wel of niet op papier staat. Op basis van een eerste kennismakingsgesprek, dat altijd vrijblijvend is, koppelen we de opdrachtgever aan de juiste schrijver. Dat doen we op basis van het specifieke verhaal en de achtergrond van de ghostwriter maar ook op basis van ons gevoel en of wij het idee hebben dat het wel eens zou kunnen boteren tussen een bepaalde schrijver en klant. Uiteindelijk valt of staat een ghostwriting samenwerking met de ‘klik’ tussen schrijver en klant en dus besteden we veel aandacht aan het vinden van de juiste match.

Ghostwriting salaris

De schrijver die als ghostwriter in dienst treedt van een opdrachtgever, ontvangt voor zijn of haar ghostwriting diensten een honorarium dat altijd vooraf wordt afgesproken. Er zijn verschillende manieren waarop de ghostwriter zijn salaris voor ghostwriting bepaalt.

  1. Ghostwriting salaris zonder royalties: Wanneer de ghostwriter van een boek niet meedingt in de royalties van de verkoop, wordt er voor de start van het ghostwriting project een honorarium afgesproken waarin de royalties als het ware worden afgekocht. Een salaris dat wordt overeengekomen zonder royalties, zal hoger liggen dan een afspraak waarin de schrijver wel een percentage van de winst van de verkoop van de boeken ontvangt.
  2. Ghostwriting salaris met royalties: Een schrijver kan ook voor een lager honorarium of soms zelf helemaal kosteloos aan de slag gaan. In dat geval zal de ghostwriter die je wilt inhuren een voorstel doen om royalties te ontvangen. Dat betekent dat wanneer het boek verkoopt, een percentage van de winst naar de schrijver gaat. In een gemiddeld boekcontract bij een uitgeverij wordt 10% van de opbrengst aan de schrijver uitgekeerd. Een ghostwriter zal afhankelijk van dat percentage een marge bepalen.

Ghostwriting en royalties

Voor een boek waarvan vooraf goed ingeschat kan worden of het veel of weinig zal gaan verkopen, zal een ander contract worden opgesteld. Hoe groter de verkoopkansen, hoe hoger het percentage van de royalties die naar de schrijver gaan. Als een boek onder eigen beheer wordt uitgegeven, gaat alle winst direct naar de schrijver en kan de ghostwriter een hoger percentage bedingen dan wanneer een boek bij een klassieke uitgeverij is ondergebracht. Verkoopkansen inschatten is echter een haast onmogelijke taak omdat het proces van boeken uitgeven onderhevig is aan een veelheid variabelen maar in de regel geldt dat hoe bekender een persoon, hoe groter de kans dat een boek ook goed verkoopt.  

(Bij Stijlfiguur tekstbureau B.V werken we niet met betaling op basis van royalties)

Ghostwriting boeken

Omdat boeken tegenwoordig over het algemeen niet veel verkopen, geven de meeste ghostwriters er de voorkeur aan om een ghostwriting opdracht aan te nemen voor een vast bedrag. Het voordeel van een vast honorarium is dat je als ghostwriter geen risico neemt. Ook kan de schrijver zelf bepalen voor welk bedrag hij of zij het boek wil schrijven zonder zijn of haar naam eraan te verbinden.

Ghostwriting scriptie

Zoals gezegd kun je een ghostwriter inhuren voor verschillende doeleinden. Een ghostwriter voor je scriptie inhuren is erg populair. Bij Stijlfiguur tekstbureau B.V. werken we met ervaren ghostwriters scriptie die niets anders doen dan studenten helpen met afstuderen. Een ghostwriter scriptie legt zich volledig toe op wetenschappelijk onderzoek en weet daarom precies welke regels er gelden, welke schrijfstijl geaccepteerd en gewaardeerd wordt en hoe succesvol wetenschappelijk onderzoek tot stand komt.

Ghostwriting tarief

Een ghostwriter voor scripties laat zich op een andere manier betalen dan ghostwriters voor boeken. Bij Stijlfiguur tekstbureau B.V. werken onze scriptie experts op basis van een uurloon. Omdat de ene schrijver meer ervaring heeft dan de andere (jonior en senior) kunnen de tarieven voor ghostwriting van scripties wat van elkaar verschillen.

Gemiddeld genomen vragen schrijvers voor ghostwriting van scripties tussen de €55 en €85 ex btw per uur. Studenten kunnen uurpakketten inkopen op basis van wat er nodig is en wat de behoefte is. Ook voor studenten geldt dat een schaduwauteur op de achtergrond meehelpt. Zijn of haar naam zal dus niet genoemd worden of vermeld staan op de scriptie.

Ghostwriting: wie zijn onze klanten?

Ghostwriting is zoals gezegd populairder dan ooit. Niet de minsten lieten hun boek schrijven door een ghostwriter. Vele politici binnen en buiten Nederland werkten samen met een schaduwauteur. Een ghostwriter inhuren of de ghostwriting dienst overwegen betekent niet automatisch dat mensen zelf niet kunnen schrijven. In tegendeel:

In de meeste gevallen kloppen politici bij ons aan omdat ze geen tijd hebben om naast hun werkzaamheden een boek te schrijven. Een boek schrijven is simpelweg niet iets wat je ernaast doet. Toch hebben veel mensen wel een belangrijk verhaal te vertellen en dat verhaal komt vaak het best tot zijn recht in de vorm van een boek, als het goed geschreven is ten minste.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van ghostwriting of loop je zelf al jaren rond met een boekidee. Neem eens contact op. We denken graag met je mee.

Van onze redactie.