Het zelfhulpboek


Het zelfhulpboek

Gepubliceerd op: 20-03-2023

Het zelfhulpboek is een genre dat de afgelopen jaren sterk in populariteit is toegenomen. Waar komt het fenomeen 'zelfhulp' vandaan en waarom is het zelfhulpboek zo ontzettend populair?

De opkomst van het zelfhulpboek

Zelfhulpboeken zijn niet meer weg te denken uit onze moderne samenleving en je zou dus niet denken dat de wortels van dit genre liggen in de 19e eeuw, toen de industriële revolutie plaatsvond en mensen zich meer en meer realiseerden dat het leven tot op zekere hoogte 'maakbaar' was. Het idee dat zelfverbetering en persoonlijke groei mogelijk was als je er zelf voor werkte, leidde tot de opkomst van het zelfhulpboek zoals we dat vandaag de dag nog steeds kennen.

Het allereerste zelfhulpboek

Het eerste zelfhulpboek werd in 1859 gepubliceerd door Samuel Smiles. Het boek heette Self-Help en het was bedoeld om mensen te inspireren om hun eigen leven te verbeteren. Smiles schreef het boek nadat hij zelf een moeilijke periode had doorgemaakt en hij ontdekte dat het hem hielp om zichzelf te verbeteren door middel van zelfreflectie en zelfonderzoek.

In de loop der jaren zijn er talloze zelfhulpboeken geschreven en gepubliceerd. Veel van deze boeken zijn gericht op specifieke problemen, zoals angst, depressie, relatieproblemen, financiële problemen en nog veel meer. Andere boeken zijn meer gericht op het verbeteren van de algehele kwaliteit van het leven.

Bekend zelfhulpboek

Het meest bekende zelfhulp boek is How to Win Friends and Influence People van Dale Carnegie, gepubliceerd in 1936. Dit boek is nog steeds een bestseller en heeft miljoenen mensen geholpen om hun sociale vaardigheden te verbeteren en relaties op te bouwen.

In de jaren '70 en '80 kregen zelfhulpboeken een slechte reputatie omdat ze werden gezien als "zweverig" en niet wetenschappelijk onderbouwd. Maar in de jaren '90 kwamen er nieuwe soorten zelfhulpboeken op de markt die zich richtten op wetenschappelijk onderzoek en bewezen methoden. Deze boeken, zoals The 7 Habits of Highly Effective People van Stephen Covey en The Power of Now van Eckhart Tolle, waren enorm populair en worden nog steeds veel gelezen.

Tegenwoordig zijn er zelfhulp boeken voor bijna alles. Van afvallen tot persoonlijke groei en van mindfulness tot het opzetten van een eigen bedrijf. Er zijn boeken die zich richten op het verbeteren van fysieke gezondheid, mentale gezondheid, financiële situatie, relaties en nog veel meer. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zelfhulpboeken tegenwoordig de bestsellerlijsten domineren.

Waarom is het zelfhulpboek zo ongekend populair? 

Zoals gezegd biedt het zelfhulpboek mensen de mogelijkheid om hun eigen leven te verbeteren zonder de hulp van een professional. Dit kan aantrekkelijk zijn voor mensen die zich niet op hun gemak voelen bij het zoeken van hulp bij een therapeut of coach. In plaats daarvan kunnen ze zelf aan de slag gaan met het implementeren van de adviezen in het boek. Natuurlijk biedt het inschakelen van hulp middels een zelfhulpboek ook financiële voordelen, een boek is een stuk voordeliger dan het op lange termijn inhuren van een psychotherapeut of levenscoach.

Daarnaast biedt het zelfhulpboek een breed scala aan onderwerpen waaruit mensen kunnen kiezen. Of het nu gaat om persoonlijke ontwikkeling, gezondheid en welzijn, relaties of financiën, er is voor ieder wat wils. Het aanbod van zelfhulpboeken is daarnaast de afgelopen jaren enorm gegroeid, wat betekent dat er nu voor vrijwel elk probleem of vraagstuk wel een zelfhulpboek te vinden is. 

Wat maakt een zelfhulpboek goed?

Als je zelf een boek wilt laten schrijven om anderen te helpen, kan het interessant zijn om de vraag te stellen wat een zelfhulpboek nou eigenlijk precies goed maakt. Wat maakt het de moeite waard om te lezen en hoe kun je er zeker van zijn dat je de beste zelfhulpboeken kiest? Hier zijn enkele zaken om op te letten:

  1. Een goed zelfhulpboek biedt praktische tips en adviezen die je kunt toepassen op je eigen leven. Het geeft je geen algemeen of vaag advies, maar biedt concrete stappen die je kunt zetten om je leven te verbeteren. Als je merkt dat een boek binnen de kortste keren vervalt in algemeenheden en holle frasen, kies dan voor iets anders.
  2. Een goed zelfhulpboek is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en expertise. Hoewel het zeker een meerwaarde kan zijn, moet het niet alleen gebaseerd zijn op persoonlijke ervaringen van de auteur, maar ook op wetenschappelijke kennis en onderzoek.
  3. Een goed zelfhulpboek spreekt tot je en voelt persoonlijk aan zonder dat het zoals eerder aangegeven in algemeenheden vervalt. Het is belangrijk dat je een connectie voelt met de auteur en dat het boek je motiveert en inspireert om actie te ondernemen. Uiteindelijk is de keuze van een boek ook voor een groot deel op jouw persoonlijke smaak gebaseerd.
  4. Een goed zelfhulpboek biedt een holistische benadering van het probleem of vraagstuk waar het over gaat. Het houdt rekening met alle aspecten van het leven en biedt antwoorden op alle vragen die gerelateerd zijn aan het onderwerp. Het biedt meer dan alleen de algemene kennis over een bepaald onderwerp en geeft een unieke en 'nieuwe' of verfrissende blik op een bepaald thema.

Zelf een zelfhulpboek schrijven of laten schrijven

Een zelfhulpboek schrijven kan een uitdagende maar bevredigende ervaring zijn. Het kan een manier zijn om je eigen ervaringen en kennis te delen om anderen te helpen hun eigen problemen op te lossen. Als je overweegt om een ​​zelfhulpboek te schrijven, zijn hier enkele belangrijke dingen waar je op moet letten.

Ten eerste moet je een duidelijk doel hebben voor je boek. Wat wil je bereiken met je boek? Wil je mensen helpen bij het vinden van innerlijke rust? Of wil je hen leren hoe ze hun financiële situatie kunnen verbeteren? Het hebben van een duidelijk doel zal je helpen om gefocust te blijven en om een ​​boek te schrijven dat gericht is op een specifiek probleem of onderwerp. Het afbakenen van je onderwerp is de eerste stap.

Ten tweede moet je een goed begrip hebben van je doelgroep. Wie wil je bereiken met je boek? Zijn het mensen die worstelen met angst en stress, of zijn het mensen die op zoek zijn naar carrièreadvies? Door je doelgroep te begrijpen, kun je jouw boodschap effectiever overbrengen en ervoor zorgen dat je boek aantrekkelijk is voor de juiste mensen.

Ten derde is het belangrijk om je eigen ervaringen en kennis te gebruiken om je boek te schrijven. Een boek dat geschreven is vanuit persoonlijke ervaring spreekt vaak veel meer aan dat een boek dat enkel op een theorie gebaseerd is. Wat heb je geleerd van je eigen ervaringen die anderen kunnen helpen? Wat zijn jouw speciale vaardigheden of kennis die je kunt delen?

Bij Stijlfiguur tekstbureau B.V. spreken we regelmatig met mensen die een boek willen laten schrijven op basis van een persoonlijk verhaal of een unieke ervaring. In de meeste gevallen willen deze mensen een boek schrijven dat waarde toevoegt, anderen mensen inspireert of aanzet tot actie. De beste boeken, is onze ervaring, komen voort uit echte passie voor een onderwerp en het vermogen het achterste van de eigen tong te laten zien, en je als schrijver of maker van het boek, kwetsbaar op te stellen.

Ben je zelf op zoek naar een schrijver of ghostwriter die samen met jou een boek tot stand kan brengen, neem gerust eens vrijblijvend contact op.

Samenwerken met een ghostwriter

Samenwerken met een ghostwriter bij het schrijven van een boek kan zeer effectief zijn. Een ghostwriter is een professionele schrijver die ingehuurd wordt om het schrijven van een boek of ander werk uit te voeren namens iemand anders. Het kan zijn dat de opdrachtgever de ideeën en het concept van het boek al heeft, maar de ghostwriter zorgt voor het uitwerken van de inhoud en de tekst.

Voordelen 

Het samenwerken met een ghostwriter heeft vele voordelen. Ten eerste, kan het opslaan van tijd en energie zijn, omdat het schrijven van een boek een tijdrovend proces is en een ghostwriter kan het grootste deel van het werk uit handen nemen. Daarnaast, kan het werken met een ghostwriter ook helpen om de kwaliteit van het werk te verbeteren. Een ervaren ghostwriter heeft de vaardigheden en expertise om het verhaal van de opdrachtgever tot leven te brengen en kan waardevolle inzichten bieden in het schrijfproces.

Een belangrijk aspect van het samenwerken met een ghostwriter is het opbouwen van een goede relatie. Het is essentieel om open en duidelijk te communiceren over de verwachtingen en doelen van het boek en ervoor te zorgen dat beide partijen op dezelfde pagina zitten. Het is ook belangrijk om de ghostwriter te betrekken bij het proces en hen te voorzien van feedback, zodat het werk in lijn blijft met de visie van de opdrachtgever.

Over het algemeen kan het samenwerken met een ghostwriter een slimme zet zijn voor auteurs die hun tijd willen besparen en hun boek naar een hoger niveau willen tillen. Met de juiste aanpak kan het werken met een ghostwriter een waardevolle en bevredigende ervaring zijn.

Bij Stijlfiguur tekstbureau B.V. onderzoeken we graag welke schrijver het beste past bij jouw verhaal om het beste (zelfhulp)boek tot stand te brengen. Neem contact op voor meer informatie.

Van onze redactie.