Je levensverhaal schrijven. 5 tips om niet vast te lopen
Hoewel veel mensen een start maken met het schrijven van een boek over hun leven, zijn er maar weinig mensen die dat boek ook daadwerkelijk afmaken. Omdat gemotiveerd blijven soms moeilijk is, hebben we de belangrijkste tips om je levensverhaal tot een boek te maken op een rij gezet.
De waarheid is vaak gekker dan wat je kunt verzinnen. Een mensenleven leent zich dan ook zeer goed om over te schrijven; het levensverhaal is een bijzonder mooie vorm maar dan moet het er wel komen. Lees hieronder onze 5 tips om niet te procrastineren en tot een boek te komen
1. Zituren maken
Het is evident maar een boek laat zich niet vanzelf schrijven. Daarom is het belangrijkste ingrediënt om tot een boek te komen, de investering van jouw tijd. Met andere woorden, zituren leiden tot letters op papier en deze leiden weer tot een boek, uiteindelijk.
2. Routine
Vastlopen bij het optekenen van je levensverhaal gebeurt om verschillende redenen. Je kunt ineens het gevoel hebben dat het er allemaal niet toe doet en dat niemand op je verhaal zit te wachten, sommige mensen laten zich makkelijk afleiden door andere dingen zoals Netflix, de krant of een hele nieuwe hobby. Hoe het ook zei; om niet te verzanden in andere zaken, moeten al die afleidingen getunneld worden en dat doe je door routine. Routine wil zeggen; een geregelde gang van telkens terugkerende bezigheden. Kies voor een vast tijdstip waarop je iedere dag een aantal uur aan je boek weidt. Hou hierbij rekenen met het type mens dat je bent. Ochtendmensen schrijven vaak beter in de ochtend, avondmensen schrijven beter in de avond. Ga niet tegen je natuur in maar kies zorgvuldig de routine die bij je past
3. Print 't
Eenmaal lekker op stoom met je routine, zal er toch vroeg of laat weer dat moment komen dat je het manuscript in wording echt even niet meer kan zien. Dat is heel normaal en zelfs goed want het betekent dat je het geschrevene even weg mag leggen. Een hele leuke manier om even op adem te komen van het schrijven is het printen van de pagina’s die je al hebt. Het werkt ontzettend motiverend om je boek eens van papier te lezen en niet van je scherm. Het kan gebeuren dat je veel meer dingen ziet die goed of juist niet goed zijn aan je boek in wording. Met het printen maak je vaak grote stappen in de structuur van je boek. Beter gezegd: Wie print, die sprint!
4. Terrasje
Tip 4 van onze top 5 motivatie tips gaat tip 2 tegenspreken. Daarvoor alvast excuses maar het wordt allemaal duidelijk hieronder. Hoewel het afronden van je boek voor ee groot deel bestaat bij de gratie van een goede routine, is het van groot belang dat je ook af en toe even helemaal niet met je boek bezig bent. Daarom luidt tip 4: ga even lekker op een terras met uitzicht zitten, spreek met iemand af, ga naar de bioscoop of doe iets anders wat niet te maken heeft met je boek. Je zult zien dat dit leidt tot een verse blik en schrijfzin!
5. Een nieuw begin
Onze laatste tip is zeer effectief voor de schrijver die zich steeds aan dezelfde paal stoot. Staar jij je blind op hetzelfde hoofdstuk en leidt dat tot frustratie? Leg dat hoofdstuk dan snel weg. Het voordeel van het schrijven van een levensverhaal is dat niemand de volgorde en samenloop van omstandigheden zo goed kent als jij. Je kunt dus gerust over een heel ander moment in de tijd gaan schrijven. Vaak is een boek toch een puzzel waarvan de stukjes langzaam op hun plek vallen. Jij bent de baas. Begin gewoon aan een volgend hoofdstuk, dan keer je vaak vanzelf weer terug naar dat stuk waar je vastliep en komen de antwoorden vanzelf.
Mocht je er nou toch niet uitkomen met het schrijven van je boek, dan bestaat er de mogelijkheid om uit te reiken naar onze ghostwriting en redactie services. Bij Stijlfiguur werken we met een bevlogen team van schrijvers, redacteuren en creatieve toppers die zelfs de hardnekkigste vastlopers weer op stoom kunnen helpen. Mocht jij je aangesproken voelen, schroom niet en neem eens contact op.
Van onze redactie.