Je scriptie schrijven met AI


Je scriptie schrijven met AI

Gepubliceerd op: 04-04-2023

Je scriptie schrijven met AI? Mogelijk kan het nieuwe software programma van Turnutin AI gegenereerde teksten in 98% van de gevallen herkennen. Hoe navigeren we als studenten en scholen door deze nieuwe realiteit.

In een artikel in de Financial Times dat recent verscheen lezen we dat de makers van de populaire plagiaatdetectiesoftware Turnutin, een tool lanceerde die ook detecteert of essays en scripties worden gemaakt met behulp van bijvoorbeeld chatbots of chatGPT. Deze ontwikkeling triggert het debat onder universiteiten over het al dan niet gebruiken van dit nieuwe systeem om het bedrog van studenten te identificeren. Er zijn zorgen, want studenten zouden ook onterecht kunnen worden beschuldigd van plagiaat, ook als er geen sprake is het schrijven van de scriptie met AI. AI zorgt voor een volstrekt nieuwe realiteit en nieuwe uitdagingen voor zowel studenten als universiteiten.

AI een bedreiging van de academische integriteit 

De populariteit van ChatGPT, een systeem gemaakt door het door Microsoft ondersteunde bedrijf OpenAI, dat argumenten kan vormen en overtuigende stukken tekst kan schrijven, heeft geleid tot de wijdverspreide bezorgdheid dat studenten de software zullen gebruiken om vals te spelen bij schriftelijke opdrachten zoals scripties, papers en thesis. Academici, hoger onderwijs-adviseurs en wetenschappers over de hele wereld debatteren nu over de vraag hoe universiteiten nieuwe beoordelingsmethoden tot stand kunnen brengen als reactie op deze bedreiging van de academische integriteit. 

AI Plagiaat bij scriptie schrijven

Turnitin is een plagiaatdetectie systeem dat al door meer dan 10.000 onderwijsinstellingen wereldwijd wordt gebruikt, en deze partij lanceerde een service die naar eigen zeggen AI-gegenereerde tekst met 98 procent zekerheid kan identificeren. OpenAI, de makers van de ChatGPT-services, spreken dit tegen en zeggen dat het plagiaatdetectiesysteem slechts 26 procent van de tijd werkt. Wie heeft er gelijk?

AI-geschreven teksten detecteren hoogste prioriteit 

Volgens Turnitin CEO Chris Caren geven onderwijsdeskundigen duidelijk aan dat het vermogen om AI-geschreven tekst nauwkeurig te detecteren hun eerste prioriteit is op dit moment: "Ze moeten in staat zijn om AI met zeer grote zekerheid te detecteren om de authenticiteit van het werk van een student te beoordelen en te bepalen hoe ze het beste met hen kunnen omgaan." De lancering van de nieuwe tool heeft voor onenigheid gezorgd. Sommige instellingen, waaronder Cambridge en andere leden van de Russell Group, het orgaan dat toonaangevende Britse universiteiten vertegenwoordigt, hebben gezegd dat ze zich zullen afmelden voor de nieuwe service.

Mogelijke nadelen nieuwe plagiaat tool

Universiteiten zijn bang voor een aantal mogelijke ontwikkelingen die gepaard zouden kunnen gaan met het gebruik van de nieuwe tool, namelijk:

  • Universiteiten zijn bang dat de tool studenten ten onrechte van bedrog zal betichten;
  • Ook vrezen ze dat studentengegevens aan een particulier bedrijf worden overgedragen;
  • En dat studenten worden belemmerd bij het experimenteren met nieuwe technologieën zoals generatieve AI.

Bovenstaande zorgen hebben de Britse ledenorganisatie die technologie in het onderwijs ondersteunt, ertoe aangezet om met Turnitin samen te werken om ervoor te zorgen dat universiteiten de optie hebben om tijdelijk uit de functie te stappen. Edward Watson, vice-president voor curriculaire en pedagogische innovatie bij de American Association of Colleges and Universities, zegt dat er veel twijfel bestaat over het detectiesysteem gezien de snelle ontwikkelingen op het gebied van AI.

Geen tijd om nieuwe tool te testen

CEO van UCISA, Deborah Green, spreekt haar bezorgdheid uit over het feit dat Turnitin zijn AI-detectiesysteem lanceerde met weinig waarschuwing aan studenten terwijl deze zich intensief voorbereidden op cursuswerk en examens deze zomer. Hoewel universiteiten de nieuwe tool over het algemeen verwelkomen, hebben ze tijd nodig om het te beoordelen, voegt green daaraan toe. "We hebben geen gelegenheid gehad om de tool te testen, dus we weten simpelweg niet wat het wel en niet doet kan doen."

Reactie Turnitin

Turnitin reageert niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar op de bezorgdheid die wordt geuit over de AI-detectietool. Maar het bedrijf zei eerder in een verklaring over de lancering van de tool dat de technologie "jarenlang in ontwikkeling" is geweest en wel degelijk middelen biedt om de onderwijsgemeenschap te helpen navigeren door deze nieuwe realiteit.

Scriptie schrijven met AI: voor- en nadelen

AI-systemen zoals ChatGPT zijn ontegenzeggelijk in staat om overtuigende teksten te genereren en argumenten te vormen, maar er zijn nog steeds grote beperkingen voor het gebruik van AI bij het schrijven van scripties en het tot stand brengen van wetenschappelijk onderzoek.

AI niet in staat tot wetenschappelijk onderzoek

AI-systemen zijn vooralsnog niet in staat diepgravend onderzoek te doen waardoor teksten oppervlakkig blijven en van werkelijk wetenschappelijk onderzoek dus geen sprake kan zijn. Als je je scriptie schrijft, zul je bronnen moeten zoeken en die moeten ook correct in de scriptie verwerkt worden volgens de APA richtlijnen. Dat alles is onmogelijk te realiseren met een chatbot. Klakkeloos gebruik maken van AI bij het scriptie schrijven kan dus leiden tot oppervlakkige teksten die onnauwkeurige of onvolledige informatie bevatten.

AI systemen hebben geen conceptueel begrip

AI-systemen hebben geen contextueel begrip van menselijke ervaringen en emoties, wat betekent dat de gegenereerde teksten mogelijk niet in staat zijn om de juiste toon aan te slaan die nodig is bij het schrijven van wetenschappelijk onderzoek. Ook AI-systemen gevoelig zijn voor vooringenomenheid, waarbij ze bevooroordeelde conclusies of voorspellingen kunnen doen op basis van de data die ze gebruiken om te leren. Dit kan leiden tot onnauwkeurige en onbetrouwbare resultaten.

AI als tool bij scriptie schrijven

Nu we de beperkingen van je scriptie schrijven met AI hebben besproken, door naar het goede nieuws, want AI is natuurlijk een geweldige tool die je nog steeds kan helpen met je scriptie schrijven. Zeker studenten die moeite hebben met het schrijven en het vormen van goed lopende zinnen kunnen een tool als ChatGPT gebruiken om tekst vorm te geven en deze als basis te gebruiken om mee te werken. Als student zul je nog steeds nauw betrokken moeten zijn bij het schrijfproces, maar AI kan je wel degelijk een voorzetje geven of je helpen als je even niet weet hoe iets te verwoorden in je scriptie of thesis.

Ben je zelf op zoek naar hulp bij het scriptie schrijven en kom je er met AI alleen niet uit? Neem contact op. We helpen je graag met het afmaken van je scriptie op thesis.

Van onze redactie.