Levensverhaal laten schrijven: Een primair verlangen


Levensverhaal laten schrijven: Een primair verlangen

Gepubliceerd op: 28-02-2020

Dat niet vergeten een primaire behoefte van mensen is, maakt dat we het ook serieus mogen nemen. Gemotiveerd blijven bij het schrijven van een boek of levensverhaal. Hoe doe je dat?

Het is beslist geen teken van zwakte of onkunde wanneer de motivatie om jouw levensverhaal te schrijven soms verdwijnt, sterker nog. Pieken en dalen horen erbij. Herinneringen opdiepen kan gepaard gaan met herbeleving en soms ook met heftige emoties. Je hebt moed nodig om door te schrijven en soms kan je daar hulp bij gebruiken. De hulp van een redacteur of ghostwriter inschakelen kan een mooie vorm zijn om het boek dat je in je hoofd hebt, eindelijk eens op papier te krijgen.

Het autobiografische boek als tentstok voor de herinnering

‘Hoe schrijf ik een boek?’

Op onze redactie komt deze vraag regelmatig binnen. ‘Hoe schrijf ik een boek? of 'Waar begin ik? Op zich is het antwoord op die vraag eenvoudig, namelijk: 'Pak een pen. Ga zitten en begin te schrijven.’ In de praktijk werkt dat niet voor iedereen zo, want vaak wordt de pen weer snel neergelegd. Het is belangrijk om de moed niet op te geven, het vastleggen van herinneringen is ten slotte een primaire behoefte van de mens. 

Vastlopen tijdens het schrijven van een boek

Vaak zijn er wel de verhalen en de herinneringen, maar wanneer die verhalen moeten worden omgezet naar een boek of levensverhaal, of alleen al een hoofdstuk van een boek, dan begint de innerlijke criticaster te mokken en vervallen - velen van ons althans - in zelfbeklag. Met terugwerkende kracht vinden we het allemaal maar onzin, wat we tot op heden op papier hebben gezet en aangezien de kwaliteit zo beneden alle peil is, moeten we ons er eigenlijk ook voor schamen. We stoppen er maar helemaal mee, besluiten we. Een paar weken, maanden of soms jaren later, begint het weer op te spelen, die wens om dat levensverhaal toch in woorden om te zetten, een boek te schrijven, een biografie en dan doen we toch weer een volgende poging.

Ons autobiografisch geheugen 

De wens om je levensverhaal op te tekenen, een biografie te schrijven, of bepaalde gebeurtenissen vast te leggen in een levensboek, is vaak een hele nadrukkelijke die, zelfs wanneer je hard je best doet om jezelf te vertellen dat je er toch niks van bakt, nooit helemaal verdwijnt. In het wetenschappelijke werk van Douwe Draaisma met de prachtige titel Het Vergeetboek staat ons ‘autobiografische geheugen’ centraal en daarmee onze collectieve wens om persoonlijke lotgevallen vast te leggen. Tegenwoordig zijn daar steeds meer manieren voor zoals het maken van foto’s, waarbij sociale media als een podium fungeren; de uitgever van onze verhalen die altijd tot onze beschikking is.

Gedomineerd door vergeten

In het vergeetboek van Draaisma worden foto’s van gebeurtenissen omschreven als ‘tentstokken voor de herinnering.’ Het opschrijven van je herinneringen fungeert op diezelfde wijze en daarom is het zo belangrijk om aan die behoefte gehoor te geven. Schrijven wordt vaak gezien als iets wat we 'ernaast doen'. Dat is een groot misverstand. Schrijven zou voor iedereen prioriteit moeten zijn, het is een primaire behoefte zoals ademenen en verbindt ons met onszelf. Omdat ons geheugen wordt gedomineerd door het vergeten, en wellicht bestaat bij de gratie van dat vergeten, is de wens om ‘niet te vergeten’ ontzettend nadrukkelijk. Het is ook een mooie wens, en een romantisch verlangen om in stand te houden wat is en wat was, voor de eeuwigheid.

Schrijven en herbeleven

Herinneringen opdiepen kan gepaard gaan met herbeleving en heftige emoties. Je hebt moed nodig om door te schrijven en soms kan je daar hulp bij gebruiken. Gemotiveerd blijven bij het schrijven van een boek of levensverhaal is ontzettend belangrijk. Het is beslist geen teken van zwakte of onkunde wanneer die motivatie soms verdwijnt. Wanneer je een redacteur of ghostwriter inschakelt die samen met jou het werk waar je aan bent begonnen tot een boek kan maken, dan is dat vaak een last van je schouders.

Bij Stijlfiguur werken we met professionele auteurs, redacteuren en taaltrainers die je kunnen bijstaan in het proces van schrijven. We kunnen je weer op weg helpen en wanneer dat nodig is, ook inhoudelijk bijstaan met het schrijven van je boek of levensverhaal. Ieder verhaal verdient het om verteld te worden. Neem gerust eens contact op. We zijn benieuwd naar jouw verhaal.

Van onze redactie.