Schrijven is schrappen. Waarom is dat zo lastig?


Schrijven is schrappen. Waarom is dat zo lastig?

Gepubliceerd op: 16-01-2024

De uitspraak ‘schrijven is schrappen’ is ooit bedacht door de Vlaamse auteur Willem Elsschot. Hoewel de schrijfwijze eenvoudig lijkt hebben schrijvers hier toch veel moeite mee. In dit artikel belichten we waarom.

In de wereld van schrijven is er een bekende uitspraak die luidt: "Schrijven is schrappen." Deze eenvoudige uitdrukking belicht de cruciale kunst van het bewerken en inkorten van tekst om de boodschap duidelijker en krachtiger te maken. Hoewel het idee achter "schrijven is schrappen" eenvoudig lijkt, worstelen veel schrijvers met deze opgave. In dit artikel duiken we dieper in op waarom het zo lastig is om te schrappen en bieden we handige tips om deze uitdaging te overwinnen.

De Angst om Te Verliezen

Een van de belangrijkste redenen waarom schrijven en schrappen moeilijk kunnen zijn, is de angst om waardevolle inhoud te verliezen. Schrijvers investeren tijd en moeite in het creëren van zinnen en paragrafen, waardoor het moeilijk wordt om stukken te schrappen, zelfs als ze niet essentieel zijn. De emotionele band met geschreven woorden kan een barrière vormen tussen de schrijver en het vermogen om objectief te redigeren.

Om deze angst te overwinnen, is het belangrijk om het grotere doel in gedachten te houden: het verbeteren van de leesbaarheid en impact van de tekst. Door je te richten op de kwaliteit in plaats van de kwantiteit, kun je de waarde van het schrappen beter waarderen.

Het Perfectionisme Dilemma

Veel schrijvers zijn perfectionisten die streven naar een onberispelijk eindresultaat. Dit perfectionisme kan echter een valkuil worden, waardoor schrijvers vast komen te zitten in een eindeloze cyclus van herschrijven en schrappen. Het idee dat elke zin perfect moet zijn, kan het proces vertragen en frustratie veroorzaken.

Een effectieve strategie om dit dilemma te overwinnen, is om de eerste versie van je tekst te zien als een ruwe schets. Begrijp dat perfectie zelden wordt bereikt in de eerste poging. Door jezelf toestemming te geven om fouten te maken en te leren van het schrijfproces, kun je de druk verminderen en gemakkelijker schrappen waar nodig.

Verlies van Perspectief

Na urenlang werken aan een tekst kunnen schrijvers gemakkelijk het vermogen verliezen om deze met een frisse blik te bekijken. Ze worden blind voor overbodige details en langdradige zinnen die de lezer kunnen ontmoedigen. Het behouden van perspectief is essentieel, maar het kan een uitdaging zijn.

Een praktische benadering om perspectief te behouden, is door afstand te nemen van je werk voordat je begint met schrappen. Laat je tekst een tijdje rusten en keer er dan met een vernieuwde blik op terug. Het helpt ook om feedback van anderen te vragen, aangezien zij vaak objectiever kunnen beoordelen welke delen van de tekst overbodig zijn.

De Kunst van Prioriteren

Schrappen vereist het vermogen om prioriteiten te stellen en de essentie van de boodschap te identificeren. Dit kan lastig zijn, vooral wanneer schrijvers gehecht zijn aan specifieke formuleringen of details. Het vermogen om te onderscheiden tussen wat belangrijk is en wat kan worden weggelaten, is een vaardigheid die tijd en oefening vergt.

Een nuttige strategie om prioriteiten te stellen, is om jezelf de vraag te stellen: "Draagt dit bij aan de kernboodschap?" Als het antwoord onzeker is, overweeg dan om het te schrappen. Focus op het behouden van elementen die de lezer helpen de hoofdboodschap te begrijpen en vermijd onnodige afleidingen.

Efficiënte Redactiehulpmiddelen Gebruiken

In het digitale tijdperk zijn er tal van redactiehulpmiddelen beschikbaar die schrijvers kunnen helpen bij het schrappen. Automatische grammaticacontroles, stijlanalysetools en tekstsamenvattingssoftware kunnen het proces vereenvoudigen en versnellen. Deze hulpmiddelen bieden vaak inzicht in herhalingen, overmatig gebruik van bijwoorden en andere aspecten die verbetering behoeven.

Hoewel deze technologische hulpmiddelen nuttig zijn, is het belangrijk om niet volledig afhankelijk van ze te worden. Ze kunnen aanvullend zijn, maar de menselijke intuïtie en creativiteit blijven onmisbaar bij het schrijfproces.

Het Belang van Bewuste Keuzes

Schrappen is niet alleen het verwijderen van woorden; het is het maken van bewuste keuzes om de tekst te verfijnen. Dit vereist zelfdiscipline en het vermogen om kritisch naar je eigen werk te kijken. Het is verleidelijk om langere zinnen en gedetailleerde beschrijvingen te behouden, maar schrijven is ook de kunst van het weglaten.

Een handige oefening is om je tekst te doorlopen en je af te vragen bij elke zin: "Voegt dit waarde toe? Is dit essentieel voor het begrip van mijn boodschap?" Als het antwoord twijfelachtig is, aarzel dan niet om te schrappen. Bewuste keuzes maken zorgt voor een scherpere, meer gefocuste tekst.

Schrijven is Schrappen als Kunstvorm

Hoewel schrijven is schrappen een uitdaging kan zijn, is het ook een essentieel aspect van het vak. Het vereist het vermogen om afstand te nemen, prioriteiten te stellen en bewuste keuzes te maken. Het perfectionisme en de angst om te verliezen moeten plaatsmaken voor het hogere doel van het leveren van een heldere, krachtige boodschap aan de lezer.

Schrappen is niet alleen een taak, het is een kunstvorm. Het is het polijsten van ruwe diamanten, het snijden van overtollig marmer om een sculptuur te onthullen. Net zoals een schilder zijn penseel hanteert met precisie en een beeldhouwer elk stuk steen bewerkt met zorgvuldige overweging, zo moet een schrijver zijn woorden kiezen met bedachtzaamheid en moed.

Dus, terwijl het schrijven is schrappen misschien lastig lijkt, is het uiteindelijk de sleutel tot het produceren van meesterwerken van communicatie. Laat het proces van schrijven en schrappen je niet ontmoedigen, maar zie het als een kans om je vaardigheden aan te scherpen en je boodschap te verfijnen tot een meesterwerk dat zijn lezers betovert en boeit.

Bij Stijlfiguur werken we met professionele auteurs die je kunnen helpen met het redigeren van je boek of zelfs het gehele schrijfwerk uit handen kunnen nemen. Neem gerust eens contact op, we helpen je graag bij het schrijven van een krachtig en helder verhaal.

Van onze redactie.