Scriptie schrijven tips


Scriptie schrijven tips

Gepubliceerd op: 27-07-2022

Een scriptie schrijven is voor veel studenten een uitdaging, zeker voor studenten die niet van schrijven houden. Hoe maak je het schrijven van je scriptie makkelijker en misschien zelfs leuk? Vijf tips!

Wat je kunt doen om een scriptie schrijven makkelijker te maken

1. Kies je onderwerp met zorg

Vroeg of laat moeten alle studenten eraan geloven: scriptie schrijven. Het schrijven van een scriptie gaat niet iedere student even gemakkelijk af en dat leidt niet zelden tot een worsteling die jaren kan duren. Echter; een scriptie schrijven hoeft helemaal niet zo'n ellende te zijn als veel studenten denken. Sterker nog, het kan ook leuk zijn om een scriptie te schrijven en de allerbelangrijkste stap op weg naar een vlekkeloos scriptie pad, is het kiezen van je onderwerp. Wat je ook studeert, kies voor een onderwerp dat dicht bij je ligt. Kies voor een onderwerp waarin je werkelijk interesse hebt. Dat maakt het scriptie schrijven stukken makkelijker en leuker!

Bij Stijlfiguur helpen we studenten met schrijven van de scriptie en we zien dat studenten die een onderwerp kiezen dat ze zelf leuk vinden, of waar ze zelf meer van willen weten, hogere punten scoren! Leuk om te weten is dat onze studenten in maar liefst 98 procent van de gevallen slagen voor de scriptie wanneer ze hulp inschakelen van de specialisten van Stijlfiguur tekstbureau B.V.

2. Plannen alsjeblieft

Wat voor de een natuurlijk en logisch is, is voor de ander totaal vreemd. Plannen is zoiets wat studenten niet doen terwijl dit absoluut cruciaal is voor de voortgang van je scriptie. In het wilde weg beginnen kan je een vlotte start geven maar uiteindelijk is het deze manier van werken waardoor veel studenten vastlopen. Ze beginnen in herhaling te vallen en weten niet meer waar ze welk punt al wel of niet hebben gemaakt. Belangrijk dus om vooraf een inhoudsopgave te maken. Die mag globaal zijn maar er moet wel al instaan hoe de scriptie uiteindelijk vorm zal krijgen. Een goed begin is het halve werk; een uitspraak die voor het schrijven van een scriptie zeker geldt.

3. Werk niet te lang achter elkaar

Iedereen is anders en dus heeft ook iedereen een andere aandachtspanne. Dat betekent dat de een zich makkelijk twee uur achter elkaar goed kan concentreren en de ander al begint af te dwalen na twintig minuten. Het is belangrijk om tijdens het scriptie schrijven van jezelf te weten hoe dat bij jou zit en de moeite waard om met een kookwekker, of natuurlijk gewoon de timer op je telefoon, eens bij te houden wanneer jij begint af te dwalen in de krochten van sociale media. Als je eenmaal weet hoe lang je je kunt concentreren, kun je steeds bewust even stoppen, al is het maar vijf minuten om je gedachten te verzetten. Daarna ga je weer rustig verder. In de regel geld voor iedereen dat meer dan drie uur achter elkaar werken niet effectief is. Dus als jij een langzitter bent, zet dan je klok drie uur later en laat het allemaal lekker even los.

4. Regelafstand en lettertype

Het is handig om als je bezig bent met het schrijven van je scriptie alvast het juiste lettertype te gebruiken en de juiste regelafstand. De meeste universiteiten en hoge scholen vragen je om New Times Roman te gebruiken, een lekker ouderwets lettertype. De reden dat dit lettertype zo populair is, is dat het heel duidelijk leest en dat is voor de professor of studiebegeleider die je scriptie zal gaan beoordelen ontzettend prettig. Ook zorgt het ervoor dat een begeleider positiever is over het lezen. Het is altijd belangrijk om je te bedenken dat degene die jouw scriptie beoordeelt, ook een mens aan het werk is en dat werk wil je hem of haar zo prettig mogelijk maken. Dat brengt me trouwens ook bij een andere belangrijke tip, namelijk die van de veel te lange ingewikkelde zinnen. 

5. Die niet moeilijk als het makkelijk kan

Ik schreef het zo even al; doe niet te moeilijk en dan heb ik het over het formuleren van zinnen. Wat we veel zien bij Stijlfiguur tekstbureau, wanneer we scripties binnenkrijgen die zijn afgekeurd, is dat er vaak aan de kantlijn een hoop vraagtekens staan en zinnetjes zoals deze: 'Leg uit?' Wat bedoel je hier? Niet volledig. Wat is je punt? Het is echt opvallend hoe veel studenten om de hete brei heen schrijven en dan bedoel ik precies om het punt dat gemaakt moet worden maar steeds niet genoemd. Om dit te voorkomen is het slim om per deelvraag het punt dat je wilt maken al eens op te schrijven. Het beste doe je dat ouderwets met pen en papier want daarmee vertraag je het proces en zorg je dat je jezelf de tijd geeft even rustig na te denken over wat je aan het doen bent. Het is zo simpel en logisch maar het zijn juist deze momenten van reflectie op je scriptie die maken dat je een zinvol onderzoek formuleert.

Vind je het nou, ondanks bovenstaande scriptie tips, nog steeds ontzettend lastig om je scriptie te schrijven, neem dan gerust contact met met Stijlfiguur tekstbureau. We werken met ervaren scriptie schrijvers en begeleiders.  

 

Van onze redactie.