Studenten zijn moeoeoe


Studenten zijn moeoeoe

Gepubliceerd op: 01-03-2020

De studielast voor studenten is niet goed verspreid en daarom zijn ze moe. Burn-out en zelfs depressie onder studenten is nog nooit zo hoog geweest.

Dat konden we in oktober 2017 lezen op RTL nieuws. Driekwart van de studenten in Nederland lijdt aan chronische vermoeidheidsklachten. De student is uitgeput. Bij het beeld van een student die afgepeigerd op de bank hangt, denken we meestal: 'Die zal wel een kater hebben.' Maar de moderne student heeft geen kater, hij heeft een burn-out. Kennelijk lijden studenten massaal aan CVS...

CVS en burn-out onder studenten

Je een dagje wat minder fit voelen als student is niets bijzonders, trouwens ook niet als niet-student. Geen reden voor paniek. Maar de chronische vermoeidheid waar veel studenten mee te maken krijgen, manifesteert zich in een scala aan klachten die niet mals zijn. Tussen de 60.000 en 150.000 studenten in Nederland heeft last van wat ook wel het Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) wordt genoemd. Dan ligt een depressie al snel op de loer.

CVS leidt in het slechtste geval tot een BURN-OUT. Dacht jij dat je als student geen burn-out kon krijgen? Think again. Je loopt, ook als blakende student gewoon het risico op een burn-out. Als student kun jij jezelf namelijk even goed over de kop werken door bijvoorbeeld drie studies tegelijk te volgen, onbetaald stage te lopen (goed voor je CV), en er een druk sociaal leven op na te houden. Opgepast dus, want ook studenten kunnen in een depressie belanden en vastlopen.

Hoe herken je CVS en burn-out als student zijnde?

Op het moment dat jij jezelf als student de vraag stelt: Heb ik CVS of burn-out!? Dan zit er al iets niet goed. Meestal voel je instinctief namelijk wel aan dat er iets niet in orde is. Maar goed, er zijn wel degelijk kenmerken die er op kunnen wijzen dat je tegen een burn-out aanzit of er eentje hebt.

Ben ik uitgeput of opgebrand?

Ben jij als student uitgeput? Nogmaals, een dagje minder lekker in je vel zitten hoort erbij, maar wanneer klachten langer dan een halfjaar aanhouden, en zich diverse fysieke en mentale klachten beginnen aan te dienen, dan wordt het misschien ook voor jou tijd om eens een afspraak bij je huisarts te maken. 

Met CVS kost inspanning veel meer moeite dan gewoonlijk, bovendien heb je er eigenlijk geen zin in. Heb je jezelf na een slepend innerlijk debat zo ver gekregen om een work-out te ondernemen, of misschien een verkwikkend yoga klasje, dan voel je je daarna helemaal niet lekker fris en fruitig, maar moe en ellendig. Fris en fruitig komt, nu je er zo over nadenkt, eigenlijk helemaal niet meer zo veel voor...

De belangrijkste kenmerken van burn-out bij studenten:

 • Onverklaarbare vermoeidheid die lang aanhoudt (meer dan zes maanden);
 • Een onrustig en opgejaagd gevoel; niet weten wat je met jezelf aanmoet;
 • Je moeilijk kunnen concentreren en snel afgeleid zijn;
 • Je moeilijk tot bepaalde dingen kunnen zetten;
 • Ontzettend opzien tegen dingen die moeten gebeuren;
 • Lamlendigheid die zich vertaalt in slecht voor jezelf zorgen;
 • Piekeren, de hele dag door;
 • Slecht slapen (vaak door het piekeren);
 • Hyperventilatie of paniekaanvallen (Geen zorgen. Er is niks mis met je hart)
 • Vage pijnklachten die niet overgaan;
 • Onrust in de breedste zin van het woord

Belangrijkste klacht: moeheid

De belangrijkste klacht, is ook de meest nadrukkelijke: MOEHEID. Moeheid bepaalt je gesteldheid en je gemoed. Je kunt het niet negeren. Het is er gewoon. Neem moeheid die niet overgaat serieus. Veel studenten die last hebben van chronische vermoeidheid geven aan dat ze eigenlijk nooit uitgeslapen wakker worden. Als student van begin twintig heb je er de leeftijd niet voor om je de hele dag moe te voelen. Het is dan ook belangrijk om dat gevoel van uitputting niet voor lief te nemen en er mee aan de slag te gaan.

Oorzaak van burn-out bij studenten?

Moeilijke vraag. De student studeert hard en veel, misschien wel te hard en te veel. Maar of dat voor jou geldt, dat weet je alleen maar zelf. Onderzoek wijst in ieder geval uit dat de werkdruk onder studenten erg hoog is. De zesjes-cultuur heeft plaatsgemaakt voor een soms pijnlijk ambitieuze mentaliteit waarbij studenten wel twee of drie studies tegelijk volgen. Om dat allemaal te betalen moet er ook gewerkt worden, en als het even kan wordt er nog een beloftevolle stage doorgedrukt. Studenten willen de beste zijn, maximale resultaten behalen om hun kans op de arbeidsmarkt te vergroten. De lat ligt hoog en het risico om onder al die zelf opgelegde druk te bezwijken ook.  

Van onze redactie.