De verstilling gebruiken om je boek te schrijven


De verstilling gebruiken om je boek te schrijven

Gepubliceerd op: 02-04-2020

Je boek schrijven. Nu is de tijd. Van deze merkwaardige Corona periode gebruik maken om je in de vergetelheid geraakte manuscript af te stoffen. Dan ben je niet de enige.

Nu we allemaal gedwongen binnen zitten, is de verstilling waar we normaal gesproken naar op zoek zijn om onze creativiteit aan te zwengelen ons eigenlijk opgelegd. Dat kan je misschien als beklemmend ervaren, maar je kunt het ook zien als tijd die je kan investeren in jezelf, je bewustzijn, je creativiteit en misschien het boek dat je altijd al wilde schrijven. Mocht je ook van deze merkwaardige Corona periode gebruik willen maken om je in de vergetelheid geraakte manuscript af te stoffen, dan hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet. 

Een boek schrijven. Nu is de tijd

De Guardian schreef er afgelopen week al een artikel over; als je een van die mensen bent die altijd zegt: 'Als ik ooit de tijd heb, ga ik een boek schrijven.' Dan is die tijd nu toch echt gekomen. Geen excuusjes meer. Kennelijk maken veel schrijvers in de dop de laatste weken gebruik van de extra uren die tot onze beschikking zijn. Auteurs in de dop halen eindelijk dat manuscript weer eens te voorschijn. Uitgevers merken het ook. Er worden meer manuscripten opgestuurd.

Uitgevers ontvangen twee keer zoveel boeken

De Guardian schreef dat literair agent Juliet Mushens, van de Caskie Mushens agency, normaal gesproken 10 tot 15 manuscripten ontvangt. Dat waren er afgelopen week 27! Lisa Coen, van de onafhankelijke Ierse uitgever Tramp Press, meldt ook een verdubbeling van de toezendingen. Coen verwacht dat deze trend zich voort zal zetten, naarmate de lockdown langer aanhoudt: 'I bet we’ll see a surge in a few months and we reckon this trend will go up as the lockdown continues, and beyond that.'

Gevestigde schrijvers schrijven meer

Ook zien verder bij de redacteuren van de grote uitgeefhuizen dat schrijvers binnen het fonds meer werk aanleveren. Boeken die half af waren of nog op stapel lagen, worden nu weer tevoorschijn getoverd en dan zijn er natuurlijk tal van schrijvers die zeer geïnspireerd zijn begonnen aan het schrijven van een boek binnen de thematiek van onze tijd, zoals een wereld die in de ban is van een pandemie en hoe dat de hele samenleving in zijn greep houdt... 

Boek schrijven over pandemie: misschien niet?

Phoebe Morgan van uitgeverij HarperCollins waarschuwt schrijvers om niet al te geforceerd een virus in het plot van hun boek te schrijven. Hoewel het de gemoederen bezighoudt, zitten we niet te wachten op een nieuwe literaire stroming die zich volledig toerust op levensbedreigende virussen. Dat gezegd hebbende, zullen hier natuurlijk de nodige literaire parels uit voortvloeien. Want jongens. Wat een tijd.

Tips voor schrijvers die nu aan hun boek zijn begonnen:

Neem de tijd om je boek te schrijven, want die heb je nu. Maak het af voordat je gaat kijken naar de mogelijkheden van het uitgeven van je boek. Hoewel het verleidelijk is, omdat we er dagelijks zo mee bezig zijn, probeer geen virussen in je plot te fietsen als dat eerder niet het geval was. Er wordt nu al genoeg geschreven over de pandemie en there is more where that came from. Blijf bij het plot zoals het eerder werd geboren en heb plezier, want schrijven is toch gewoon het mooiste wat er is.

Wil je hulp bij het schrijven of ben je op zoek naar manuscriptbeoordeling. Neem gerust eens contact op.

 

Van onze redactie.