Een schrijver voor mijn boek. Hoe vind ik die?


Een schrijver voor mijn boek. Hoe vind ik die?

Gepubliceerd op: 25-08-2020

Ik zoek een schrijver voor een boek dat ik al jaren wil schrijven. Hoe vind ik die, waar moet ik op letten? Welke schrijver schrijft mijn boek?

Een boek schrijven is niet voor iedereen weggelegd, maar verhalen; die moeten wel verteld worden, zoveel mogelijk, vinden wij, maar wel door de juiste schrijver. Daarmee valt of staat het succes van je boek. In het Latijn hebben de woorden 'geschiedenis' of ‘historia’ en ‘verhaal’ dezelfde betekenis. Onze cultuur, ons mens-zijn bestaat bij de gratie van onze verhalen. Daarom moeten we ze goed bewaren, om de wereld om ons heen, en elkaar, beter te begrijpen. 

Dat wij hier als bedrijf een bijdrage aan mogen leveren, is zo dierbaar dat we er alles aan doen om je aan de juist auteur te koppelen. Iemand die jou hoort, en taal heeft voor wat jij zelf niet zeggen of schrijven kunt; een verlengstuk van jouw verhaal. Als jij je gehoord voelt, dan zul je tijdens een interview ook jouw echte verhaal vertellen en een goede schrijver stelt natuurlijk ook de juiste vragen.

Een ghostwriter voor je boek

Je wilt een boek schrijven omdat je iets te vertellen hebt wat de wereld in moet. Daar loop je misschien al jaren mee rond. Verhalen die opgepot zitten, moeten eruit. Niet alleen omdat anderen er iets van kunnen leren, maar ook voor jezelf. Wij ervaren tijdens het proces van boeken schrijven in opdracht voor onze klanten, dat er veel omhoog komt. Dat kunnen nieuwe inzichten zijn, maar ook heftige gevoelens, zowel positief als negatief.

Je moet er op voorbereid zijn dat wanneer een schrijver je interviewt voor je boek, dit niet alleen leuk en interessant zal zijn, maar soms ook weerstand oproept. Een van onze klanten omschreef het weleens als: 'Ergens niet onderuit kunnen komen.' Dit ging specifiek om een weerbarstig levensverhaal waarin de relatie met de vader een speciale rol had. Dat riep oud zeer op en dat was niet altijd prettig. Toch is het goed om ook tijdens het proces van schrijven, open te blijven staan, eerlijk te blijven, en diep te graven, ook op plekken waar je liever niet komt.

Hoe weet je wie de beste ghostwriter of schrijver voor je boek is? Dat is simpel. Dat weet je niet. Een non-fictie boek over de geschiedenis van het brein zal gebaat zijn bij een andere auteur dan een boek over een persoonlijk trauma, een levensverhaal of een business boek dat er toe dient het verhaal van een bedrijf te vertellen. 

De beste schrijver of auteur voor je boek, moet gevonden worden op basis van onze ervaring, wie jij bent en wat bij jou past. Daarom plannen we altijd eerst een intake gesprek in met onze klanten om kennis te maken, de wensen in kaart te brengen en aan te voelen wie de beste schrijver is. 

Een kennismakingsgesprek is vrijblijvend. Stuur een mailtje naar info@stijlfiguurtekstbureau.nl We komen binnen een dag bij je terug.

Journalist of een romancier?

Een romanschrijver schrijft anders dan een journalist, al is het niet zo zwart wit, want veel auteurs van boeken, schrijven ook wetenschappelijke artikelen en er zijn genoeg schrijvers die vele vormen van schrijven beheersen en met het grootste gemak navigeren van een essay naar een kort verhaal of een wetenschappelijk betoog.

Maar je kunt wel je voorkeur onderzoeken voor een schrijver die sterk is in het meevoeren van een lezer in een roman en een schrijver met een sterk oog voor detail en feiten. We sturen je daarom altijd wat stukken toe zodat je de stem en de stijl van een schrijver kunt ontdekken. Of je dat aanspreekt is dan vervolgens heel simpel en heel persoonlijk.

Man of vrouw?

Mogen we dat nog vragen? We doen het toch; onze klanten de vraag stellen of ze liever met een man of een vrouw werken om een boek te laten schrijven. Niet omdat het zo veel verschilt, maar omdat mensen vaak wel een voorkeur hebben, in het bijzonder als ze een persoonlijk verhaal willen vertellen. Dat vraagt om moed en een gevoel van vertrouwen en veiligheid tijdens de interviews voor het boek. 

Waarom we allemaal ergens wel een lichte voorkeur hebben voor het samenwerking met een man of vrouw, heeft meestal te maken met onze jeugd en hoe we zijn opgegroeid. Hoe dan ook, hebben we vaak een voorkeur en onze ervaring leert dat kiezen voor wat vertrouwd voelt, de beste keuze is als je een boek wilt laten schrijven door een ghostwriter. Het is eigenlijk hetzelfde als kiezen voor een mannelijke of vrouwelijke psycholoog. Dat maakt in het bijzonder voor de klant gevoelsmatig een groot verschil. 

Fictie of non-fictie boek laten schrijven

Een verhaal wordt in de literatuur omschreven als fictieve of verzonnen gebeurtenis. Een boek laten schrijven door een ghostwriter betekent dat je de vraag moet stellen of je jouw boek als fictie of non-fictie de wereld inbrengt; als verzonnen of waar gebeurd. Dat is eigenlijk vooral voor jou relevant, gevoelsmatig. Sommige mensen die een boek willen laten schrijven vinden het prettig om zich te kunnen verschuilen op het toneel van de fictie. Het biedt een zeker gevoel van anonimiteit. Anderen willen juist graag dat het boek de waarheid zo dicht mogelijk nadert. Ieder detail moet kloppen. In dat geval kies je voor het laten schrijven van een non-fictie boek bijvoorbeeld in de vorm van een levensverhaal of biografie.

Wist je dat boeken in de vorm van romans pas zijn ontstaan toen de boekdrukkunst zijn intreden deed. Daarvoor werd alles verteld, gezongen en gedicht, want als het rijmde, kon je het beter onthouden!

Wat is jouw verhaal?

Verhalen en boeken leren ons over het leven, over elkaar. Ze verbreden ons perspectief, wijzen ons nieuwe paden, laten ons nieuwe dingen zien, confronteren, voeren ons mee en houden ons soms een spiegel voor. Verhalen dragen zo bij aan een hoger bewustzijn. Hoe meer verhalen er geschreven en gelezen worden, hoe groter het begrip dat we voor elkaar kunnen opbrengen. Een betere wereld begint bij het vertellen van verhalen. 

Wat is jouw verhaal? Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

 

Van onze redactie.